Жегите взеха над 1700 жертви в Испания и Португалия

0
Горските пожари са се разпространили от южната част на Европа чак до северната част на Скандинавия
Горските пожари са се разпространили от южната част на Европа чак до северната част на Скандинавия

Горските пожари са се разпространили от южната част на Европа чак до северната част на Скандинавия

Повече от 1700 жители на Испания и Португалия станаха жертва на необичайно високите температури в региона, заяви директорът на Европейското бюро на Световната здравна организация Ханс Клуге, цитиран от БГНЕС, предаде Дарик Радио.

Стотици хиляди хора загинаха от екстремно високите за последните десетилетия температури, а към продължителните горещини често се прибавят и горски пожари. Тази година само в Испания и в Португалия станахме свидетели на повече от 1700 смъртни случая във връзка с горещото време”, се казва в изявлението, публикувано на интернет страницата на организацията.

Според Клуге горските пожари "са се разпространили от южната част на Европа чак до северната част на Скандинавия". Той припомни, че тази седмица пожари са унищожили 41 жилища в Лондон, въпреки че "горещият летен сезон" е едва в средата си.

СЗО призова всички национални и местни власти да се подготвят за температурни рекорди.

"Доказано е, че оперативните и комплексни планове за действие за борба с горещините спасяват човешки животи и повишават устойчивостта на общностите и хората при екстремни температури", се подчертава в изявлението.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари