Гърция планира да използва изкуствен интелект за засичане на пожари

0
През последното лято някои от пожарите в страната бяха с безпрецедентно големи мащаби
През последното лято някои от пожарите в страната бяха с безпрецедентно големи мащаби

През последното лято някои от пожарите в страната бяха с безпрецедентно големи мащаби

Гръцкото правителство планира да използва изкуствен интелект за справяне с горските пожари, които стават все по-интензивни както в страната, така и в много други държави по цял свят вследствие на изменението на климата, предаде гръцката национална телевизия ЕРТ, цитирана от БТА.

Правителството обмисля да разположи камери с голям обсег и радари за нощно виждане върху съществуващи антени за мобилни комуникации във всички горски райони на страната. Целта е изкуственият интелект да открива огнища на дим и палежи и да изпраща автоматични актуализации с локации към пожарната служба.

По този начин ще се подобри както дейността на професионалистите в сферата, така и работата на доброволците из страната, които извършват наблюдения с бинокли в търсене на потенциална опасност от огнена стихия.

Инсталациите ще се извършат върху антени, тъй като там има постоянно захранване с електроенергия, а освен това създава и сигурност срещу кражби.

Очаква се проектът да се реализира със системи, разработени от гръцки компании. Все още обаче програмата е само пилотна, като от вчера се извършват тестове с димни гранати.

Междувременно Министерството на цифровото управление създава платформа за идентифициране на площи, които се нуждаят от почистване на леснозапалими материали. Системата ще уведомява автоматично общините кои са собствениците на площите, за да могат да се намесят своевременно и да се намали рискът от възпламеняване. Платформата трябва да бъде готова на 1 май.

Пожарите са често срещано явление в Гърция през летния сезон. Ежегодно те отнемат човешки живот, разрушават природа, инфраструктура и домове. През последното лято някои от пожарите в страната бяха с безпрецедентно големи мащаби.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари