Застрашено ли е здравето на хората, яли от заразените с листерия продукти?

0
За какви симптоми да следим
За какви симптоми да следим Видео: БНТ

Оказа се, че няма опасност от епидемия от листериоза в България. В това уверяват от Агенцията по безопасност на храните.

За по-малко от седмица агенцията изтегля от пазара 250 кг пушена скумрия, внесена от Румъния и над 360 кг опасен колбас на немска фирма, в които е открита опасната бактерия.

Застрашено ли е здравето на хората, които са яли от заразените с листерия продукти и има ли още от тях по магазините?

Хората, които трябва да следят за симптоми са от рисковите групи - бременни, новородени, хора с подтиснат имунитет, възрастни над 65-годишна възраст, при които очакваме развитие на инвазивна форма на инфекцията с по-тежко клинично протичане и евентуална хоспитализация. Това разясни гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, катедра "Инфекциозни болести", ВМА пред БНТ.

Гл. ас. д-р Магдалена Баймакова, катедра "Инфекциозни болести", ВМА: Най-честите симптоми са на гастроинтестиналния тракт, температура, гадене повръщане и диария, най-често нещата ще приключат дотук, но при рисковите пациентите, които споменахме имаме възможност за десиминация на инфекцията за настъпване на бактериамия, септично състояние и засягане на централната нервна система. Бактерията никак не е за подценяване, не е лек причинител, макар че е навсякъде около нас, птици, риби, животни, почви, но въпреки това тя крие своите рискове.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари