"Активни потребители": В саламите "Бургас" има много безсмислени съставки

6
Тези продукти няма да ви убият, но консумацията им не е полезна за здравето, обясни Сергей Иванов
Тези продукти няма да ви убият, но консумацията им не е полезна за здравето, обясни Сергей Иванов Снимка: Фейсбук

Тези продукти няма да ви убият, но консумацията им не е полезна за здравето, обясни Сергей Иванов

Механично отделено месо, нишесте, прат, колаген и много други съставки са били отрити при тестове на 25 шпекови салами с марка „Бургас“. Тестовете са направени от Асоциация „Активни потребители“. „Оригиналната рецепта за този вид салам съдържа само 4 съставки. В някои от продуктите на пазара обаче са открити до 23 съставки, някои от които са напълно безсмислени“.

Това каза Сергей Иванов от „Активни потребители“, предава Радио Варна. Той подчерта, че във всички салами с марка „Бургас“ е открита захар или нейни производни. Те се влагат в продуктите, защото влияят на мозъка и ви карат да ядете повече, каза Сергей Иванов.

В изследваните продукти са открити още малтодекстрини, нишесте, протеинови изолати/хидролизати/екстракти, растителни фибри, фуражни добавки от овес, остатъци от млечната индустрия и глутамат, допълват от „Активни потребители“. Сергей Иванов подчерта, че „тези продукти няма да ви убият, но консумацията им не е полезна за здравето“.

Шпековият салам с името Бургас е част от комунистическото минало на България. Както и много други останки от историята той се е превърнал в легенда и провокира носталгични асоциации. Рецептата за този колбас е разработена някъде в миналото, когато приготвянето на салами е централизирано в големите областни предприятия. Оригиналният производител е Родопа-Бургас.

Автентичната рецепта е много проста: едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) и говеждо (40%) месо, сол, натриев нитрит за консервант, подправки (основно черен пипер на зърна) и вода.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 1
    6
    русенец
    Евро*ейския
  • 1
    5
    русенец
    Евро*руския съюз ни е виновен! Италианските и унгарските салами са по-зле.
  • 2
    4
    ...
    „Оригиналната рецепта за този вид салам съдържа само 4 съставки...“ „...едросмляно (3 до 30мм късчета) свинско (60%) (№1) и говеждо (40%) (№2) месо, сол (№3), натриев нитрит (№4) за консервант, подправки (№5 + ?) (основно черен пипер на зърна) и вода (№6)“ Не знам за вас, ама аз ги преброих повече (6+). Да не коментирам 3-сантиметровите парчета месо. Такива в Бургас, никога не съм виждал, но е вярно, че нямам много ясни спомени от онова време. Факт е обаче, че ядем все по-некачествена храна, а доколко тя няма да ни убие.... Поне не веднага, но след 20 години иди доказвай, че рака ти е от консервантите в салама или от някой друг боклук, дето си го ял всеки ден.
  • 1
    3
    Кьосев
    Какво ли ти разбира прасе от кладенчова вода???!!!
  • 7
    2
    кольо
    Няма нищо безсмислено. Всичко е пълнеж и тегло. Чиста печалба. Купуваш салам а лапаш захар нишесте и фураж. А освен печалба, тези говна се вкарват и по една друга много сериозна припина. А тя е: НЯМА МЕСО. ВСИЧКО Е ВНОС КОНТРОЛИРАН ОТ ТРИ ДЕРИБЕЯ И ТЕ БЕСЯТ И ТЕ КОЛЯТ. И спасение няма. И държава няма. И служби и агенции няма.
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари