Засилен интерес към демовота в Русенско

0
Най-важно при машинното гласуване е да не се бърза и внимателно да се чете
Най-важно при машинното гласуване е да не се бърза и внимателно да се чете Снимка: БГНЕС

Най-важно при машинното гласуване е да не се бърза и внимателно да се чете

При засилен интерес и без особени затруднения в Русенско стартира демовотът, съобщава Областна администрация Русе.

Вчера в крайдунавския град бяха доставени 13 демонстрационни електронни устройства. Веднага бе създадена организация от страна на Областната администрация и Районната избирателна комисия /РИК/ за максимално бързо започване на обиколките по населените места в региона.

Първото село, където хората получиха указания как да работят с електронните устройства, бе Щръклево. Повече от 20 души от населеното място проявиха интерес към възможността да се упражнят преди провеждането на изборите на 2-ри октомври. Същевременно две машини бяха разположени и пред Пленарна зала на Община Русе. Те ще бъдат там всеки делничен ден от 10:00 до 16:00 часа.

Според председателят на РИК Милена Хинкова евентуално затруднение причинява поставянето на картата в машината. „Различните страници също будят тревога, на хората им е трудно да намерят партията, за която искат гласуват. След гласуване не изчакват разписката си, а бързат да си тръгнат“, каза още тя. Според нея повечето хора се ориентират достатъчно добре. Милена Хинкова и областният управител Анатоли Станев са категорични, че гражданите трябва да са спокойни, че гласуването ще протече бързо и лесно. По думите на председателя на РИК Милена Хинкова, най-важното е да не се бърза и внимателно да се чете какво трябва да се направи. Според нея интерфейсът на машините е достатъчно лесен и всеки може да се справи с него.

През утрешния ден продължава обиколката на по-малките населени места от региона. Тя е част от съвместната информационна кампания на Областната администрация и РИК. Утре в период от 09:30 до около 14:00 часа се предвижда да се обиколят селата Иваново, Красен, Сваленик, Пиргово, Мечка и Тръстеник, като за целта ще бъдат ангажирани няколко машини.

Областна администрация припомня, че когато влезете в изборното помещение, трябва да дадете личната си карта на член на Секционната избирателна комисия (СИК). Той ще открие името ви в избирателния списък и ще ви даде карта за гласуване с машината. Трябва да вземете картата и да я поставите в отвора на машината за гласуване със златния чип нагоре. Трябва да вкарате картата почти до средата, докато не усетите леко щракване. Така знаете, че машината е активирана. На екрана ще се появи текст „Моля, изчакайте“, а след това ще се визуализира електронна бюлетина. Разгледайте я, след което потърсете името и номера на избраната от вас партия, коалиция или независим кандидат. Ако не откривате избора си на първа страница, натиснете бутона „Следващ“, който ще ви пренасочи към втората страница от бюлетината. Когато откриете своя избор, натиснете с пръст квадратчето, в което е отбелязан номерът на партията, коалицията или независимия кандидат в бюлетината според проведения вече жребий на ЦИК. На екрана вашият избор ще е отбелязан с Х и ще е с по-тъмен цвят от останалите. След това можете да отбележете и преференция за конкретен кандидат от листата, която вече сте подкрепили. Кандидатите според подредбата им в бюлетината са под номера 101,102, 103.. до 132 според броя на имената в листите, изписани в кръгче. Трябва да натиснете кръгчето, в което е изписан номерът на вашия предпочитан кандидат. Отбелязването на преференция е по избор и не е задължително условие, за да е валиден вотът ви. Бюлетините, в които няма отбелязан преференциален вот, се отчитат като предпочитание за водача на съответната партийна или коалиционна листа, посочена от избирателя. След като направите своя избор, натиснете бутона „Преглед“ на екрана на машината - там ще видите номера на партията или коалицията и имената на кандидата (ако сте избрали да поставите преференция), на които сте дали доверие. Ако всичко при прегледа е наред, натиснете бутона „Гласуване“, за да дадете своя глас. Ако видите несъответствие или решите да промените своя избор, можете да натиснете бутона „Промени избора“. Така ще се върнете в началото на първата страница и може да промените вота си. Това можете да направите веднъж. След натискане на бутона „Гласуване“, машината ще ви даде разписка от вота. Вие трябва да я вземете и да я сгънете с текста навътре. След това изваждате картата от машината. Върнете я на представител на СИК и пуснете разписката, която сте получили, в предназначената за целта непрозрачна кутия. Подпишете се в избирателния списък. Електронната бюлетина позволява да се даде вот и в квадратчето срещу опцията "Не подкрепям никого".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари