Защо късното лягане вечер е опасно

0
Мащабно британско проучване бие тревога за хората, които са свикнали да си лягат късно вечер
Мащабно британско проучване бие тревога за хората, които са свикнали да си лягат късно вечер

Ново проучване, проведено в Обединеното кралство, показва, че хората, които са свикнали да си лягат късно или т. нар. още „сови“ са изложени на по-голям риск за изява на някои често срещани сърдечносъдови и метаболитни заболявания

 Освен това продължил с години този режим на сън и бодърстване може да доведе до скъсяване на живота, уточнява zdrave.to

В изследването са участвали близо половин милион души, при които след статистическа обработка на данните се установява, че продължителността и качеството на живот са със значително по-добри показатели при лицата, често наричани „чучулиги“ или рано лягащите си и съответно рано започващи своя ден, според доцента по неврология - Кристин Кнутсън, който е част от екипа, провел проучването.

Екипът отбелязва, че са необходими допълнителни изследвания, при които да се проследят циркадните ритми при лягащите се в малките часове на нощта, както и дали коригирането на този режим би довел до положителна промяна или точно обратното – допълнително би допринесъл за увеличаване риска от проява на някои системни заболявания.

Проучването включва приблизително 433 000 души - на възраст от 38 до 73 години, живеещи в Обединеното кралство. Периодът на проучването е в рамките на 6 години и 7 месеца.

Резултатите показват, че тези, които си лягат късно са изложени на по-голям риск метаболитни заболявания като захарен диабет, някои психични разстройства, стомашно-чревни заболявания, неврологични проблеми, патологични респираторни състояния и други.

Освен това се установява, че продължителността на живот при лягащите си в по-късните часове на нощта е намалена, но към момента не е оценена причината, която обяснява получените резултати.

Възможно е да има физиологични последици от това да имате график за сън, който не съответства на индивидуалния вътрешен часовник, казват изследователите. Например някои проучвания са установили, че лица с "циркадно разстройство" страдат по-често от нарушен глюкозен метаболизъм и чести промени в настроението.

Една от причините, с която се обясняват по-често проявяващите се метаболитни заболявания при т. нар. хора „сови“ е, че те са по-малко склонни да се хранят здравословно и по-често употребяват алкохол.

Друг важен елемент за режима на сън и бодърстване е редовно лягане в един часови диапазон, както и не твърде късно ставане дори и през почивните дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари