Заразени с COVID-19 медици и в пазарджишката болница

0
Става въпрос за една медицинска сестри и две санитарки от Инфекциозното отделение
Става въпрос за една медицинска сестри и две санитарки от Инфекциозното отделение Видео: NOVA

Първи случай на заразени медици в болница в Пазарджик. Става въпрос за една медицинска сестри и две санитарки от Инфекциозното отделение.

Те са клинична здрави, без симптоми и са под домашна карантина за 28 дни. Днес са били тествани още 25 медици от болницата. Резултатите им ще станат ясни утре.

Една сантирака е работила в чистия сектор на Инфекциозно отделение, където няма пациенти с COVID-19, а сестрата и другата санитарка са работили в такъв сектор", поясни Димитър Савов, ръководител на Оперативния щаб в МБАЛ - Пазарджик, предава NOVA.

В отделението в момента се лекуват 11 души с доказан коронавирус. Сред тях има и един пациент в тежко състояние. Директорът на болницата отхвърля възможността медиците да са се е заразили от лежащо болните.

Това е голяма изненада за нас, тъй като ние спазваме всички указания. Носенето на предпазни облекла е задължение“, поясни Красимир Темнилов, изп.директор на МБАЛ-Пазарджик.

Контактните лица на заразените ще бъдат издирени и поставени под наблюдение. Междувременно у нас вече е готово първото отделение за COVID-19, изградено изцяло с пари от дарители. То се намира в болницата в Асеновград. То е изолирано с друг вход от останалата част на болницата. Целта е пациентите с корановирус да нямат досег с останалите болни.

Отделението разполага с 8 стаи с по 2 легла и интензивен сектор, в който могат да се лекуват шестима тежко болни. Секторът е оборудват с три респираторни апарата.

Това е най-скъпата техника. Беше недостатъчна в световен мащаб и много трудно можехме да се доберем и да закупим такава“, каза управителят на МБАЛ-Асеновград Иван Червенков.

300 000 лева струва оборудването на отделението. Средствата са изцяло от дарители, като най-големият от тях е ливански гражданин, който от 30 години живее и работи в Асеновград.

За мен България е майка, а Ливан - баща. Колкото обичам бащата, обичам и майката“, каза бизнесменът Абед Хасуун.

С парите от дарителите са закупени и предпазните костюми, с които ще работят трите лекарски екипа в новото отделение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари