Забравете за часовника, за да сте щастливи

0
Освободените от влиянието на часовника изпитват повече положителни емоции.
Освободените от влиянието на часовника изпитват повече положителни емоции.

Хората, които буквално работят по часовник, са по-малко креативни и по-малко щастливи, твърдят учени
 
От друга страна, има и друг тип хора, които планират конкретното събитие. Те, вместо да броят всеки час и минута между задачите и крайните срокове, се фокусират върху една конкретна цел. Или правят каквото могат по дадена задача, преди да преминат към следващата. 
 
По време на ново проучване, публикувано в Journal of Personality and Social Psychology, изследователите си поставят за цел да разберат дали двата различни стила за организиране на времето влияят върху емоциите и цялостното благосъстояние. 
 
Участниците в проучването съобщават своя график преди учените да проведат няколко експеримента, чиято цел е да определят последиците от спазвания график.
 
Част от експериментите се фокусират върху последиците от това хората да разчитат на определен стил, докато други - върху влиянието на конкретния стил върху благосъстоянието на човека. 
 
Данните сочат, че хората, които стриктно следят часовника, дълбоко са оформили своето възприятие относно социалния свят. Според изследователите това отчасти се дължи на факта, че тези хора виждат света като комплекс от отделни събития, които трябва да бъдат разграфени независимо от едно от друго.
От друга страна, хората, съсредоточаващи се върху конкретното събитие, виждат света като комплекс от свързани събития. 
 
Освен това, хората, следящи часовника, нямат усещането, че контролират графика си, за сметка на фокусиращите се върху събитието хора. Освободените от влиянието на часовника изпитват повече положителни емоции. За съжаление обаче, те са по-малката част от хората в западната култура.
 

Източник: puls.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари