Биолози обучиха пчели да различават четни и нечетни числа

0
Биолозите преди са доказали, че пчелите са способни да извършват прости аритметични действия и да съпоставят числа със символи
Биолозите преди са доказали, че пчелите са способни да извършват прости аритметични действия и да съпоставят числа със символи Снимка: БНТ, архив

Интелектът на пчелите се оказва по-голям, отколкото се е смятало досега - биолози от Австралия са успели да обучат тези насекоми да различават четни и нечетни числа, съобщава сайтът Конвърсейшън

В експеримента изследователите са разделили пчели на две групи, информира БТА. 

Насекомите от едната група са били тренирани да свързват нечетните числа с подсладена вода, а четните - с горчива, а за тези от втората са важали противоположни правила. На пчелите са показвани карти с числата от 1 до 10 и те са се обучавали, докато не дадат правилен отговор с точност 80 процента.

Експертите отбелязват, че насекомите, които са свързвали нечетните числа със сладка вода, са се учили по-бързо. За разлика от тях хората запомнят по-бързо четните числа.

Досега учените смятаха, че способността да различават четни от нечетни числа е присъща само на човека, тъй като изисква високо ниво на абстрактно мислене. Биолозите преди са доказали, че пчелите са способни да извършват прости аритметични действия и да съпоставят числа със символи.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

Двама интернет маниаци си чатят:
- А бе, бро! Говори се, че имало живот извън мрежата.
- Дай линк...

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари