Забраняват на пунктовете за скрап да изкупуват катализатори

0
От МОСВ предлагат КАТ да отказва регистрация на коли, които не отговарят на екологичните изисквания
От МОСВ предлагат КАТ да отказва регистрация на коли, които не отговарят на екологичните изисквания

Забрана за изкупуване на катализатори в пунктовете за скрап предлага министърът на околната среда Нено Димов като мярка срещу кражбата на тези части от автомобилите и замърсяването на въздуха впоследствие.

„Трябва да се наложи контрол на пунктовете, за да не могат да се предават катализатори заради ценните метали, които съдържат“, заяви Димов на конференция за подобряване на атмосферния въздух, пише Монитор.

Автомобилният транспорт е сред основните замърсители и затова от Министерството на околната среда и водите (МОСВ) предлагат КАТ да отказва регистрация на коли, които не отговарят на екологичните изисквания. В борбата с колите замърсители се включва и Министерството на транспорта чрез засилен контрол върху пунктовете за технически прегледи. „Работи се по софтуер за предаване на данни от прегледите за отработили газове в автомобилната администрация, за да не могат да се допускат манипулации и да се спират замърсяващите автомобили“, заяви ресорният министър Ивайло Московски.

Най-голям замърсител обаче остават фините прахови частици, източник на които са печките на твърде гориво. „В 25 града нивата на фини прахови частици във въздуха са над допустимите. Замърсяване има в по-бедни градове като Видин, Монтана, Горна Оряховица“, заяви министър Димов. Затова от ековедомството предлагат социално слабите, които получават помощи за отопление, да имат право да купуват само екологични въглища.

„По предварителни данни около 205 000 души ще бъдат подкрепени този отоплителен сезон. 80% от тях се отопляват с твърдо гориво“, обясни социалният министър Бисер Петков.

Източник: МОНИТОР
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари