НИМХ проучва колите или печките замърсяват въздуха повече

0
Очаква се и съвместен проект с МВР за усъвършенстване на предупредителните системи за наводнение
Очаква се и съвместен проект с МВР за усъвършенстване на предупредителните системи за наводнение Снимка: БНТ

Националният институт по метеорология и хидрология от тази година започва работа по нови проекти, като един от тях е свързан с актуалната тема за замърсяването на въздуха, съобщиха директорът на НИМХ проф. Пламен Нинов и бившият директор на института проф. Христомир Брънзов.

Работещите в НИМХ чрез научни методи ще определят кой от двата източника - транспорт или битовото горене, замърсяват повече, тъй като в обществото има дискусии и спорове по това.

Втората нова тема, по която ще работи НИМХ, е замърсяването от източници извън столицата, като трябва да се определи какъв е процентът, тъй като в момента оценките се колебаят между 10 и 50 на сто, което е голяма разлика, уточниха учените. Проектите са по инициатива на Столична община с подкрепата на МОН. Те са заложени още в средата на миналата година. Очаква се след година да има резултати. Очаква се и съвместен проект с МВР за усъвършенстване на предупредителните системи за наводнение.

От 1 януари 2019 г. НИМХ излезе от структурата на Българската академия на науките и се преобразува в Национален институт по метеорология и хидрология като юридическо лице, чийто ръководител е разпоредител с бюджет по бюджета на Министерството на образованието и науката.

Само 12 от над 700 са хората от НИМХ, които са останали в структурата към БАН.

Останаха неизяснени въпроси около няколко имота или по-скоро части от имоти, по които трябва да се уточним“, каза министърът на образованието Красимир Вълчев в отговор на въпрос дали са останали неясноти между БАН и НИМХ. Тези имоти досега не са се ползвали пълноценно нито от БАН, нито от НИМХ. Министърът изрази убеденост, че следващата седмица ще се намери решение по това.

"Има заведено дело за една сграда, за която трябва да се уточни как ще се ползва, от кого, дали ще се раздели, като това е единственият неизяснен въпрос, тъй като тя беше определена и за седалище на новосъздадения институт към БАН", каза Вълчев.

Той апелира и към двете страни да продължат взаимната работа, която по думите на министъра, е необходима както за НИМХ, така и за БАН.

Създадена е междуведомствена работна група с представители на НИМХ и БАН, която трябва да уточни спорните въпроси.

Министърът припомни, че НИМХ има близо 130-годишна история, обслужва над 7 сектора и Националната ни хидрометеорологична служба, която е в рамките на НИМХ, е една от 16-те базови станции за Европа и Азия, която участва в международния обмен. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари