За първи път жена проби до най-висок пост в мъжкия свят на Ватикана

0
Папа Франциск назначи сестра Алесандра Смерили за временен секретар на Дикастерията за насърчаване на цялостното човешко развитие и за делегат на Комисията на Ватикана за COVID-19
Папа Франциск назначи сестра Алесандра Смерили за временен секретар на Дикастерията за насърчаване на цялостното човешко развитие и за делегат на Комисията на Ватикана за COVID-19 Снимка: ЕПА/БГНЕС

Въпреки многобройните изказвания на Франциск за уменията на жените и за необходимостта да участват във взимането на решения, почти няма католичките на високи постове в администрацията

Папа Франциск назначи сестра Алесандра Смерили за временен секретар на Дикастерията за насърчаване на цялостното човешко развитие и за делегат на Комисията на Ватикана за COVID-19, предаде ДПА, като се позова на Светия престол, разкрива Dir.bg

Информационният портал "Ватикан нюз" заяви, че Смерили е първата жена, назначена за секретар на дикастерия - ведомство от администрацията на Ватикана.

Смерили заменя монсиньор Брюно Мари Дюф и отец Аугусто Дзампини.

От март 2021 г. Смерили беше помощник-секретар на Дикастерията за насърчаване на цялостното човешко развитие.

Католическата църква и жените

През януари 2020 г. агенциите гръмнаха с новината, че Папа Франциск е определил първата жена, която заема високопоставен пост в Държавния секретариат - дипломатически и административен център на Ватикана, доминиран от мъжете.

Мирянката Франческа Ди Джовани, на 66 години, ще заеме новосъздадената длъжност в отдел, известен като Секция за връзки с държавите, където заема ранг на заместник-секретар, на практика един от двамата заместник-министри на външните работи, съобщиха тогава агенциите.

Римокатолическата църква позволява само мъже да бъдат ръкополагани, тъй като свещениците и жените традиционно са били изпращани в сенките на нейната администрация, отбеляза NBC. Въпреки това организациите за подкрепа на правата на жените, включително такива, които подкрепят католически монахини, отдавна призовават папата да назначи повече жени на висши длъжности във ватиканската бюрокрация.

В своята новогодишна проповед в началото на 2020 г. Франциск заяви, че жените "трябва да бъдат включени изцяло в процесите на вземане на решения" в църквата.

Много папи са говорили на висок глас за жените католици, но многократно емоционално изказвайки се за нуждата на църквата от тях, Франциск повиши очакванията, че на жените действително ще бъде дадена власт. Шест години след неговото управление обаче той не оправда нашите надежди, коментира Селия Виго Векслер на 22 януари 2020 г. в NBC.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари