За първи път на олимпийските игри участваха тризначки

1
Трио в Рио - това са те - Лейла, Лийна и Лили от Естония
Трио в Рио - това са те - Лейла, Лийна и Лили от Естония

В Рио днес беше написана нова страница от историята на Олимпиадите.

За първи път на игрите участваха тризначки. Кои са момичетата и защо се изправят една срещу друга - разказва Цветелина Йорданова, предаде БНТ.

Трио в Рио - това са те - Лейла, Лийна и Лили от Естония. Напълно идентични, родени преждевременно, те са недоносени бебета, които от първия си миг показват сила да се борят. 30 години по - късно русокосите красавици участват в една от най- тежките олимпийски дисциплини - женския маратон.

ЛЕЙЛА ЛУИК, състезателка от Естония
Много се гордеем, че сме първите, които го правят нещо толкова необичайно - да тренираме професионално един и същи спорт. Положихме огромни усилия, за да стигнем до Олимпиадата. Горди сме и щастливи.

Според Ню Йорк таймс, досега 200 двойки близнаци са участвали в Олимпийски игри, в повечето случаи - в един и същи спорт. А в маратона, всяка страна има право само на трима състезатели. Е, в случая с Естония, бройката е достатъчна. Сестрите Луик се заемат сериозно с бягането сравнително късно.

ЛЕЙЛА ЛУИК, състезателка от Естония
Започнахме чак когато бяхме на 24 и взаимно се насърчавахме, че не е твърде късно. Но когато имаш толкова много енергия и когато имаш смели мечти, можеш да постигнеш всичко.

И трите естонки финишираха днес и това вече е успех. Но още преди игрите в Бразилия, трите обещаха, че светът отново ще чуе за тяхното уникално "Трио за Рио." В изтощителен индивидуален спорт като маратона, тризначките със сигурност не са самотни бегачки на дълги разстояния. Останалите могат само да им завиждат за компанията.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари