Всеки от улицата може да вземе два кошера и да каже: „Аз съм пчелар”

0
Русенските земеделци искат Закон за браншовите организации
Русенските земеделци искат Закон за браншовите организации Видео: БНТ

Земеделските производители се страхуват да се сдружават, а това им пречи да реализират по най-добрия начин продукцията си.

Няма и последователна държавна политика, която да ги насърчава. Това беше коментирано днес на среща на русенските земеделски стопани. Затова те настояват час по-скоро да бъде приет Законът за браншовите организации, който да регламентира правила, предава БНТ.

Повечето от земеделските сектори нямат единно национално представителство, което им пречи да се развиват. Например регистрираните пчеларски организации са 29, обаче нито една от тях не е браншова, но всяка поставя своите изисквания, свързани по-скоро с региона, а не с общи критерии и интереси.

Иван Кънев – Федерация на българските пчелари – Русе: „Нашият бизнес е такъв, че всеки може да стане пчелар. Това не е учредено абсолютно никъде, с никакво законодателство, няма никакви изисквани и всеки от улицата може да вземе два кошера и да каже: „Аз съм пчелар”.”

А ако има ясни правила, смятат русенските земеделски стопани, и притесненията на хората да се сдружават, да правят общ бизнес, ще са по-малко.

Павел Спасов – Съюз на Дунавските овощари: „Колкото повече хора са, толкова по-лесно ще могат да продават, да изградят обща база.”

Преди година е направен опит за дебат за създаване на Закон за браншовите организации, но идеята е срещнала отпор.

Павел Спасов – Съюз на Дунавските овощари" „Големите, представителните организации, които участват в тристранки, в Министерски съвет, със синдикатите, и тяхното лоби изпреварва потребностите на нашите, на нормалните организации, които са създадени от производители.”

Иван Кънев – Федерация на българските пчелари – Русе: „Нямаме лоби. А лоби има, където има пари…”

Земеделските стопани продължават да чакат и отварянето на Мярка 9, която трябва да подкрепи сдружаването на производителите от селското производство и горския сектор, а срокът за нея изтича догодина.

Източник: БНТ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари