Водата от две чешми във Варна е негодна за пиене

0
Регионалната здравна инспекция предупреждава, че водата е пълна с нитрати
Регионалната здравна инспекция предупреждава, че водата е пълна с нитрати

Водата, която тече от чешмите на ул. „Горна студена“ в квартал „Аспарухово“ и до Професионалната гимназия по текстил и моден дизайн във Варна, не е годна за пиене.

Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция, предаде Радио „Фокус“ – Варна.

Те предупреждават, че след последния мониторинг е установено, че в двата водоизточника има трайни отклонения по показател „нитрати”. Във водата от местната чешма на ул. „Горна студена“, са отчетени стойности от 70 мг/л, при норма – 50 мг/л. При чешмата до Професионалната гимназия по текстил са установени още по-завишени показатели за наличие на нитрати 110 мг на литър.

От Регионалната здравна инспекция са издали 2 предписания на кметовете на съответните общини за поставяне на трайна маркировка, че водата е негодна за пиене и приготвяне на храна.

През изминалата седмица във връзка с мониторинга на питейни води са анализирани осем проби по показател естествен уран. Получените резултати не надвишават максималната параметрична стойност, определена съгласно изискванията на Наредба №9 от 16 март 2001 година за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари