Виталий Москаленко: Безпокойството, че Русия може да разшири обхвата на войната извън Украйна, е основателно

0
Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави, заяви посланикът на Украйна
Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави, заяви посланикът на Украйна

"Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави"

Това заяви пред БНР посланикът на Украйна в София Н. Пр. Виталий Москаленко в края на мандата си.

Според него е абсолютно основателно безпокойството, че Русия може да разшири обхвата извън Украйна:

"Има всички опасения, че едно такова нещо е било задействано. Това показва и потвърждава още веднъж, че намеренията на Русия по отношение на съседите ѝ са еднозначни и в исторически, и в съвременен аспект. Те свидетелстват, че Русия провежда своя империалистическа политика по завземане на територии на съседни държави, организации на различни бунтове, акции, провокации и т.н.".

Н. Пр. Москаленко е убеден, че подобни планове съществуват от страна на Русия по отношение на всички съседни на Русия територии, в това число и от бившия Съветски съюз:

"Това произтича абсолютно логично от логиката на поведение на Руската държава и престъпната клика на Владимир Путин, който повтаря в своите действия, които познаваме много добре от 30-те години на миналия век - имам предвид Хитлер и неговата клика, които са провеждали една завоевателна политика в Европа и не само в Европа".

Ситуацията на бойното поле продължава да е много тежка, посочи още украинският посланик в предаването "Хоризонт до обед". И обясни:

"В момента Русия използва 1810 танка и може да увеличи това количество до 6000. Самите бойни действия се развиват на територия от повече от 1500 км. Жестоки битки и сражения се водят. Русия сега се мъчи да направи настъпление, за да разшири завзетите територии, но без особен успех, защото украинските войници полагат всички възможни усилия, за да спрат настъплението. Руснаците имат жестоки загуби в човешки смисъл и в бойна техника. Надявам се, че след известно време ще бъде предприета контраофанзива на украинските войски, която ще доведе до освобождаване на всички завзети територии".

Н. Пр. Виталий Москаленко потвърди, че помощ от страна на България е била оказана на Украйна. Помощта е била доста солидна и това е помогнало на страната да устои на атаката, отбеляза той.

"Важното е, че е предоставена тази помощ и е много важно, че тя е продължена. Надявам се на продължаване на такава помощ", каза посланикът.

По думите му без тази помощ не е възможно постигането на украинската победа, а именно освобождаването на окупираните територии и сключване на справедлив мирен договор. Според него такъв договор трябва да предвижда наказания на военни престъпници от Руската федерация и постигане на гаранти в бъдеще за ненападение от страна на Русия към Украйна.

"Това е основната формула на мира на украинския президент, която ще бъде предложена на заседание на ООН в края на този месец. /.../ Тази формула е възможна само след като окупационните войски бъдат изтеглени от всички територии на Украйна. Тогава е възможно постигане на мирно споразумение".

Всички държави в ЕС, включително България, са единни в своето правилно разбиране на ситуацията, че Русия е брутален и циничен агресор, който навлезе в чужда територия, подчерта Н. Пр. Виталий Москаленко.

Искаме да бъдем пълноправен член на ЕС и НАТО, което да бъде гаранция за свободното развитие и съществуване на държавата и народа, каза украинският посланик.

За неговите над 17 години в региона, той определи тази година като най-тежката: "Във връзка с това подло и варварско нападение на Руската федерация срещу Украйна, цялата тази война, която Русия води от 2014 г., на всички работещи зад граница дипломати налага особена отговорност, поради обезпечаване на необходими потребности и нужди за борба на нашата държава".

В края на мандата си Москаленко заяви: "Към България имам особени чувства и афинитет. Обичам тази прекрасна страна България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -4
    2
    Зеленски
    Да го духаш гол и неумит.
  • 12
    1
    Ааааа,
    Мама ви циганска, сетихте се? Значи боят добре ви се отразява? А какво стана с американските ви „приятели“? Поизлъгаха ли ви? Нищо, не сте първите, няма да сте и последните! Да си опичат акъла нашите политици-военолюбци, че майка им ще ебем и живи ще ги дерем!!!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари