Лидерите на ЕС се споразумяха за ембаргото върху руския петрол, България има отсрочка

0
Изключение ще има за вноса, който се договаря по тръба
Изключение ще има за вноса, който се договаря по тръба Видео: NOVA

Споразумението обхваща повече от две трети от вноса

Лидерите на Европейския съюз постигнаха компромис за налагане на частично петролно ембарго на Русия, предаде NOVA

То обхваща само руския петрол, който се внася по море. Изключение ще има за вноса, който се договаря по тръба.

Основната пречка за шестия пакет от мерки срещу Москва беше унгарският премиер Виктор Орбан, който даде да се разбере, че може да подкрепи новите санкции само ако бъде гарантирана сигурността на доставките на петрол за страната му.

България също получава отсрочка и ще може да купува руски петрол още две години.

„Първият важен момент е подкрепата, най-вече финансова, за Украйна. Втората точка е основна – искаме да спрем руската военна машина. Искаме да спрем финансирането на руските военни възможности, като въвеждаме санкции срещу Кремъл. Тази вечер Европейският съвет успя да постигне съгласие по шестия пакет от санкции”, каза председателят на Европейския съвет Шарл Мишел.

„Много се радвам, че лидерите успяха да постигнат принципно съгласие по шестия пакет от санкции. Това е много важно. Благодарение на това Европейският съвет вече ще може да финализира забраната за почти 90% от целия внос на руски петрол до края на годината. Това е важна стъпка напред”, заяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

„Добре е, че изключваме „Сбербанк” от системата SWIFT. Има забрана за застраховане и презастраховане на руски кораби от европейски компании, забрана за предоставяне на руски компании на цял набор от бизнес услуги и много важно, прекратяване на излъчването в Европейския съюз на още три руски държавни медии, които бяха типичен пример за разпространение на дезинформация”, посочи още тя.

Преди 27-те лидери да постигнат съгласие за ограничаване на вноса на руски петрол, украинският президент направи видео обръщение към тях. Той отправи критики към Европейския съюз, че е прекалено мек в политиката спрямо Москва и призова Европа  да покаже своята сила.

„Защо зависите от Русия и от техния натиск, а не обратното? Русия трябва да зависи от вас. Защо Русия все още може да печели почти милиард евро на ден, като продава енергийни ресурси? Защо банките на една терористична държава все още работят с Европа и глобалната финансова система? Сериозни въпроси. И защо руските пропагандни канали все още са активни в Европейския съюз? Това е информационно оръжие на Руската федерация. Всеки от тези важни въпроси не е само за пакети от санкции или войната в Украйна. Всичко това е за вас и нас. Всичко това е за самата Европа”, каза Зеленски.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари