Ветераните от войната: Като мравки събирахме убитите на фронта!

1
От 2000 души в Русе са останали живи едва 25 ветерани
От 2000 души в Русе са останали живи едва 25 ветерани Видео: Русе Медиа

Денят на победата – 9 май, събра малкото останали ветерани от Втората световна война в Русе пред Паметника на Альоша.

Тържествената церемония, в която слова произнесоха кметът Пламен Стоилов и генералният консул на Руската федерация Андрей Громов, бе съпроводена с много военни руски песни и стихове. Участие взе и Биг бенд Русе с диригент Димчо Рубчев.

От 2000 души в Русе са останали живи едва 25 ветерани, сподели единствената жена и председател на местния Съюз на ветераните Василка Стоилова. Тя е била е и най-малката на фронта – само на 17 години. „9 май е най-светлия празник, това е свещичката за България. През Втората световна война загина толкова много народ, на фронта като мравки по земята ги събираш убитите, не ранените. Това е жестока работа, никога война“, сподели 93-годишната Василка, наричана мама Вася, предаде Русе Медиа. Сред членовете на съюза има и столетници, като най-възрастният е починал миналата година на 103 години.

Догодина един век, живот и здраве, ще отбележи и 99-годишният ветеран Васил Петров. „Изпратиха ме за сраженията до град Прищина, там имаше голям бой. Бях в Пети полк, стигнахме дотам, но те ни изтласкаха. Спахме три денонощия на снега, той натрупа, ние сме на земята легнали, под снега. Върнаха ни обратно в България, защото завърши първата фаза на войната“, разказва Васил Петров.

Присъстващите на тържествената церемония почетоха паметта на загиналите във Втората световна война с едноминутно мълчание, след което на паметника бяха поднесени венци и цветя.

По традиция за поредна година се състоя и шествие на „Безсмъртния полк“ със снимки на загиналите български и руски воини, което премина по главната улица до руските гробища. Там бе отслужено опело и бе направена възстановка на военна полева кухня.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари