Папата осъди бомбардировките на украински градове

0
Папата призова онези, които държат съдбата на войната в ръцете си, да я спрат
Папата призова онези, които държат съдбата на войната в ръцете си, да я спрат Снимка: АП / БТА

Папата призова онези, които държат съдбата на войната в ръцете си, да я спрат

Папа Франциск осъди днес "безмилостните бомбардировки" на украински градове от страна на Русия и нарече атаките "ураган от насилие", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

На седмичната си обща аудиенция на площад "Свети Петър" във Ватикана, главата на Римокатолическата църква също така призова "онези, които държат съдбата на войната в ръцете си", да я спрат.

Най-малко 26 души бяха убити в цяла Украйна по време на най-голямата въздушна офанзива на Русия от началото на нейната инвазия през февруари.

"Сърцето ми винаги е с украинския народ, особено с живеещите на местата, които бяха засегнати от безмилостните бомбардировки", каза Франциск.

"Нека (Божият) дух да преобрази сърцата на тези, които държат в ръцете си съдбата на войната, така че ураганът на насилието да спре и да бъде възстановено мирното съжителство в условията на справедливост", добави той.

В Амстердам прокурори от международните екипи за мобилно правосъдие разследват като възможни военни престъпления продължаващите руски ракетни удари по столицата Киев и други украински градове.

Запитан в рамките на събитие в Рим дали атаките може да се считат за военни престъпления, държавният секретар на Ватикана кардинал Пиетро Паролин заяви, че не е компетентен да направи такава техническа, юридическа преценка.

"Бомбардирането на невъоръжени цивилни граждани обаче е извън всякаква логика", отбеляза в същото време той и осъди категорично нападенията.

При атаките в понеделник загинаха 19 души, а повече от 100 бяха ранени, и в цяла Украйна имаше прекъсвания на електрозахранването. При нови удари вчера бяха убити седем души в югоизточния град Запорожие, а част от Лвов, на запад, остана без ток, припомня Ройтерс.

Русия отрича цивилни граждани да са мишени на нейната "специална военна операция" в Украйна и обвинява Запада, че подкрепата му за Киев води до ескалация на конфликта и го проточва.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари