Велислав Минеков: Ще пресуша блатото в Народния театър

0
Сега решението е в ръцете на господин директора. Ако не извади сам себе си от блатото, ще пресуша това блато
Сега решението е в ръцете на господин директора. Ако не извади сам себе си от блатото, ще пресуша това блато Снимка: БГНЕС / Архив

Министърът на културата каза, че има повод за крайна дисциплинарна мярка спрямо директора Васил Василев

Министърът на културата проф. Велислав Минеков е изпратил писмо до директора на Народния театър „Иван Вазов“, с което иска информация за договорите на фирмите с външно финансиране, с които театърът работи. Искането му обаче е получило отказ от Васил Василев.

„Дори само това е повод за крайна дисциплинарна мярка“, категоричен бе Минеков на пресконференция, на която бе засегнат казусът с брожението в първата ни трупа, след като главният режисьор Александър Морфов се обяви против присъствието на политически фигури в театъра и надраска вратата на пиарката Велислава Кръстева, пише СЕГА.

Министърът каза, че ще изчака още малко да приключи назначената от МК проверка на театъра, която не е само финансова, но и ще разгледа новите назначения, както и случаите на освободени или принудени да напуснат артисти и друг персонал, откакто Василев е на поста. Минеков обаче не се ангажира със срок за приключване на проверката, като изтъкна, че това не може да стане за ден-два. „Сега решението е в ръцете на господин директора. Ако не извади сам себе си от блатото, ще пресуша това блато, обеща министърът на културата.

На въпрос на „Сега“ какво следва при евентуална оставка или освобождаване на Васил Василев, проф. Минеков обясни, че следващият класиран в проведения през лятото конкурс трябва да заеме длъжността директор. Той ще бъде поканен за разговор и ако откаже, ще бъде насрочен нов конкурс. На второ място в проведения по време на мандата на Атанас Атанасов като министър на културата конкурс бе класиран режисьорът Бойко Богданов, който от 1998 до 2006 г. бе директор на Нов драматичен театър „Сълза и смях“.

На пресконференцията присъстваха актьорите Албена Колева и Валери Йорданов, които преди ден стартираха подписка в подкрепа на Александър Морфов, а Йорданов вчера поиска и оставката на директора Василев. Колева настоя министърът да заеме категорична позиция, защото при създалата се ситуация в Народния театър „има опасност да се стигне до крайности“. „Ако не вие, тогава не знам кой би могъл да сложи ред. Ние нямаме полезен ход. Кажете, директорът купува ли си театъра?“, каза Колева за атмосферата, при която се работи в Народния.

Минеков подчерта, че е заел достатъчно ясна позиция: „Това, което става в Народния театър, е напълно недопустимо“, коментира той и допълни, че над хората в театъра се извършват „обидни процедури“: след обвинение, подписано от Василев, режисьорът Морфов е бил привикан на разпит в полицията, а в театъра е проведено събрание, подобно на другарски съд, с профсъюзни дейци и „удобни“ артисти, които са били „молени“ да се подпишат в подкрепа на директора или да напуснат. „За съжаление, става дума за насилие“, на няколко пъти използва това определение Минеков. Броят на освободените от театъра вече е впечатляващ, обезщетенията, които са получени, също са впечатляващи, каза още той.

Актьорът Валери Йорданов изтъкна: „Имам списък на хора, които са напуснали“ и разказа, че той и колегите му вече се страхуват чисто физически от неразборията в театъра. На последното представление на „Хъшове“ паднала стена от декора, по която след малко той трябвало да се катери, и ранила двама души. Актьорът хъш отбеляза, че досега не е желал да говори за себе си, но след като вдигнал кръвно 165/110 и кръвна захар 27,3 е решен да си извади медицинско и да съди Васил Василев. Той потресен разказа как композиторът Слав Бистрев е бил накаран да дава писмени обяснения защо търси подписката в подкрепа на Морфов и да се извинява на дама от администрацията.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари