Захари Карабашлиев напуска Народния театър

0
По-рано днес министърът на на културата Велислав Минеков коментира ситуацията с политическите активисти в Народния театър
По-рано днес министърът на на културата Велислав Минеков коментира ситуацията с политическите активисти в Народния театър Снимка: БТА

По-рано днес министърът на на културата Велислав Минеков коментира ситуацията с политическите активисти в Народния театър

Захари Карабашлиев напуска Народния театър. "В Народния театър "Иван Вазов" срещнах единствено добро отношение - от портиера до директора - и хора, с които беше удоволствие да пресечем пътища. Вчера обаче аз уважително депозирах своята оставка. Тя е свързана с конфликт, който ескалира и излезе далеч извън стените на най-високата театрална институция, като косвено и пряко засегна и мен", пише Карабашлиев във Фейсбук.

"Ето няколко думи за решението ми, взето след седмица размисъл, разговори и опити за разрешаването на тази криза. По време на разразилия се скандал името ми беше споменавано неведнъж в контекста на това, че една политическа фигура от ръководството на дадена партия може да бъде "балансирана" с друга такава. Няма как да се съглася с това. Партийните пристрастия са право на всеки, но те нямат място нито на сцената, нито в сградата на която и да е културна институция", пише той.

"Приемайки поканата да бъда част от Народния театър само преди няколко месеца, вярвах, че тя е имала единствено творческа и професионална мотивация, а не идеологическа - мисля, че всеки в тази институция трябва да е там заради своите професионални качества, талант и заслуги, а не по партийна линия", казва Карабашлиев.

"Аз партийна линия нямам. Своите позиции по различни въпроси изразявам публично и ясно, защото са граждански и морални. Аз съм политически необвързан и не бих желал да бъда въвличан в конфликт, който трови творческата атмосфера вътре и уронва престижа на Народен Театър "Иван Вазов" отвън", каза още Карабашлиев.

По-рано днес министърът на културата проф. Велислав Минеков заяви, че политическите активисти трябва да напуснат културния институт: "За съжаление това политическо напрежение може би представлява някаква форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени и да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти. Всичките. Аз държа на присъствието на режисьора Морфов в Народния театър и за съжаление вследствие на събитията той е силно разколебан в желанието си за присъствие там. Това би било щета. Голяма щета. Към директора ще отправя предупреждение и ще искам да се извърши пълна проверка не само на случая, но и на всичко, което става в театъра, откакто той е директор".

БНР припомня, че преди десетина дни вратата на пиара на театъра Велислава Кръстева беше надраскана с надписи "ДПС" и "Изчезвай", табелката с името ѝ беше изкъртена, а за деянието вина пое режисьора Александър Морфов, който обвини Кръстева в "политическа пропаганда".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари