Валентин Златев: Всички граници на търпимост са преминати

2
Декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона, заяви бизнесменът
Декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона, заяви бизнесменът Снимка: БГНЕС

"С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати".

Това обяви в официална позиция до медиите бизнесмена Валентин Златев.

В нея той изрично посочва, че никога не е участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков, каквито внушения дойдоха от депутати от ГЕРБ. "Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам", пише Златев.

"Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. „олигархия на прехода“, заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България", посочва още бизнесменът, който дълги години управляваше "Лукойл България", а сега е шеф на контролния съвет на фирмата.

За този период в хазната са внесени преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрити са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони, заявява Златев и добавя:. "Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика".

Преди дни ГЕРБ обяви, че ще подкрепи създаването на анкетна комисия в парламента, която да изследва прехода и конкретно - "кой създаде Валентин Златев, Баневи, Бобокови, Божков, всичките кредитни милионери, подплатени от кадрите на ДС, защото те бяха в основата на този криминален преход". Златев беше акцент при оповестяването на плановете за комисията. "БСП да каже защо например през 2008 г. и 2013 г. са били опрощавани огромни загуби на групата на "Лукойл", което е довело до неплащане на данъци за периоди от години напред", каза депутатът от ГЕРБ Красимир Ципов. ГЕРБ ще се включат активно в работата на комисията, която щяла да покаже връзката между БСП и криминалния преход. ГЕРБ смята, че БСП иска да върне Божков в страната, но не в ареста, а на старите му позиции в бизнеса. Депутатите от ГЕРБ съобщиха още за среща между Божков, Нинова и Златев, която била символ на паралелна държава.

Валентин Златев категорично отрича да е имало такава среща. "С ясното съзнание, че съм публична личност, често през годините съм подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името ми. Смятам обаче, че към днешна дата всички граници на търпимост са преминати. Не знам за какво съм „следващият“, но следващият ми ход е да защитя правата си по съдебен ред", пише той.

Петролният бос, който дълги години беше приятел по карти на премиера Бойко Борисов, трябва да се яви на разпит в прокуратурата на 22 юни. Той е призован като свидетел, но не е ясно по кое дело.

"По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона", завършва Златев.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари