В СУЕЕ подписаха Споразумение за сътрудничество в рамките на инициативата „Училища – партньори на бъдещето”

0

Споразумение за сътрудничество в рамките на инициативата „Училища – партньори на бъдещето” беше подписано днес в Русе.

Днес, в СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ беше подписано Споразумение за сътрудничество в рамките на инициативата „Училища – партньори на бъдещето” (PASCH) между училището-домакин на събитието и Гьоте-институт България. Присъстваха заместник-кметът по икономика, инвестиции и собственост Даниела Шилкова и секретарят на Община Русе Димитър Генков, Маркус Хаас – ръководител отдел „Култура и връзки с медиите“ в Посолството на Федерална република Германия в София, Забине Брахман Босе – ръководител на Езиков отдел в Гьоте-институт София и заместник директор, Анна Арсениева – главен експерт в дирекция „Образователни програми и образователно съдържание“ към МОН, Любов Мавродиева – референт отдел „Сътрудничество в образованието“ в Гьоте институт, директорът на СУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ“ Добромира Николова.

С инициативата „Училища – партньори на бъдещето“ (PASCH) Министерството на външните работи на Федерална република Германия създава през 2008 г.  програма за разширяване и подпомагане обучението по немски език в изявени училища. Инициативата се координира от Външното министерство и се изпълнява в сътрудничество с Централната служба за училищно дело в чужбина, Гьоте-институт, Германската служба за академичен обмен и Службата за педагогически обмен към Съвета на министерствата на образованието.

Целта на програмата е да събуди интерес у младите хора към немския език, към модерна Германия и нейното общество. Инициативата подпомага обучението по немски език в училище, междукултурните срещи и развитието на международна мрежа от училища. Допълнителни образователни предложения допринасят за дългосрочната квалификация както на учениците, така и на учителите и разширяват компетентностите на младите хора за следване в Германия и за бъдещата им професионална реализация. Инициативата цели да създаде живи и дългосрочни връзки с Герман ия и насърчава училищата и техните учителите и учениците към открит обмен на мисли  и сътрудничество помежду им. PASCH обхваща мрежа от над 1800 обвързани с Германия училища по цял свят. В рамките на инициативата, Гьоте-институтът подпомага около 600 училища, които са част от националните образователни системи на над 100 държави.

След подписването на Споразумението, се проведе среща при кмета на Община Русе г-н Пламен Стоилов, който прие гостите от Германия, г-жа Арсениева и г-жа Николова.

„За мен е чест да Ви посрещна като гости на нашия прекрасен град Русе. Уверен съм, че това партньорство ще бъде изключително ползотворно, имайки предвид високия професионализъм и отличните резултати, които постига училището за европейски езици. Община Русе успешно създава съвременни условия в русенските училища, а благодарение на това важно Споразумение все по-устрем ено се доближаваме към високите европейски стандарти“.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари