В Русе отбелязаха 139 години от създаването на първото морско и техническо училище в България

0

В Русе отбелязаха 139 години от създаването на първото морско и техническо училище в България.

Заместник областният управител на област Русе Валентин Колев участва в днешната церемония по поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич по случай 139-та годишнина от създаването на Първото морско и техническо училище в България.

„Само месеци след като се бяхме събрали тук, за да открием паметната плоча на капитан-лейтенант Александър Конкевич, ние сме отново на същото място, за да засвидетелстваме уважението и почитта си към този човек, който е бил първи командващ на Българския военен флот и основател на Морското училище!

Радвам се, че сме тук и че паметта не е забравена!“ заяви заместник областният управител Валентин Колев в приветствието си към присъстващите.

Събитието беше организирано от Областна администрация Русе, като домакин беше Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“, а инициатори Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва.

Сред официалните гости бяха още кметът на община Русе Пенчо Милков, изпълнителният директор на Изпълнителна агенция „Проучване и поддържане на река Дунав“ капитан Павлин Цонев, председателят на Клуб „Военни моряци“ към софийския Съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва“ капитан 1 ранг о.з. Георги Методиев, както и представители на множество институции от Русе и региона.

Паралелно във Варна също се проведе честване по случай годишнината като кулминацията беше откриването на Морска астрономическа обсерватория към Центъра за въздушно и космическо наблюдение.

Припомняме, че Морската машинна школа е създадена с Циркуляр № 7 на министъра на войната на Княжество България от 9-ти януари 1881 година в Русе като Машинна школа за подготовка на машинисти и огняри за корабите с тригодишен курс на обучение.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари