В комисията на Цацаров пак нещо не са разбрали

0
Антикорупционната комисия се оплете в скандал
Антикорупционната комисия се оплете в скандал

Антикорупционната комисия се оплете в скандал

В стремежа си да изпълни „задачата“ за ликвидирането на бизнес-империята на обявения във всички грехове Васил Божков, антикорупционната комисия се оплете в скандал със собственици на новостроящия се жилищен комплекс на "Нове хоумс" в столичния район Красно село.

Демонстративната активност на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) по отношение на поставените на прицел бизнесмени, успя да предизвика протести, пише Мариета Велинова в Банкеръ.

Причина за гневната реакция на десетки граждани е наложеният от антикорупционната комисия запор върху строящия се нов жилищен комплекс "Нове хоумс".

Оказа се, че с действията си комисията не просто удари имотния бизнес на преселилия се в Дубай Васил Божков, но и успя да обърка живота на много семейства, които отдавна са сключили предварителни договори за покупка на имоти на "зелено" във вече запорирания комплекс, за градежа на който „Банкеръ“ писа още преди близо две години.

От комисията излизат с аргумента, че до този момент никой от предявилите днес претенции за собственост не е представил документи, които да доказват това им твърдение. Това, меко казано инфантилно обяснение обаче, няма как да бъде възприето сериозно, тъй като би било редно, налагащият запора да е проверил всички сделки, свързани със собствеността на тези имоти. Нещо, което може да направи всеки полицай от икономическа полиция…

Сега Комисията обяснява, че искането за запор на имотите е било уважено изцяло от съда. Наложената възбрана била на цялата собственост на дружеството "Нове Хоумс" АД, която включва целия терен плюс градежите върху него. А все пак не е лошо да припомним, че става въпрос за изградените на бул. "Цар Борис III" 126 четиринайсет (14) многофамилни жилищни сгради. „Банкеръ“ информира за това през юли миналата година в публикацията си „Удариха и имотните фирми на Божков“, когато Върховната административна прокуратура се включи в ударите срещу обвинения (задочно) в 18 престъпления Божков.

По това време висшите магистрати разпоредиха на началника на Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК) - арх. Иван Несторов, и на главния архитект на София - Здравко Здравков, да извършат незабавна проверка за законността на строителството в комплекса, който „Нове Хоумс“ изгражда в Красно село.

Естествено от всяка подобна проверка се очаква да намери търсеното под вола теле.

Така че тогава инспекторите на ДНСК установиха, че не са изпълнени специалните изискванията на Приложение 2 към чл. 81 от Наредба № 7 от 22 декември 2003 г., който гласи:

В имоти в територии за комплексно застрояване в жилищни и курортни комплекси, разстоянията между сградите на основното застрояване се определят съгласно схематичните положения в Приложение № 2.“

Оказва се, че в инвестиционния проект по част „Архитектура“, жилищните сгради са проектирани и изпълнени като свободно стоящи - без междинна връзка и без между тях да е спазено разстоянието, определено в приложенията на наредбата и отнасящи се до правилата и нормативите за устройство на отделните видове територии и устройствени зони. Това беше и основанието градежите в комплекса да бъдат спрени.

Никой обаче, така и не се и постара до отговори на естествено възникналия въпрос, който ние зададохме по това време как така главният архитект на столицата Здравко Здравков е издал разрешение за строеж с подобни пропуски?

И до ден днешен не е известно арх. Здравков да е дал обяснение по случая. Поне не официално.

В тази връзка няма как да не припомним, и по раншната си публикация по темата „Нови комплекси поникнаха върху руините на „Балканкар“ (дата, година), в която дори призовахме главния прокурор Иван Гешев, който по това време вече беше обещал, че ще разследва злоупотребите по времето на приватизацията и ще приема всяко журналистическо разследване като сигнал за корупция.

И както можем да се досетим резултатът беше…нищо и половина.

А очевадният факт, че все пак ставаше дума за „Балканкар холдинг“ АД, което все още е под шапката на Министерството на икономиката, беше подминат доста лековато и от тогавашният министър на икономиката Емил Караниколов, който беше отстранен от правителството с мотива „подозрения“ за близки контакти с Делян Пеевски (човекът, който самият Божков посочи като основния „двигател“ на ударите срещу него… ). И това, въпреки изнесените от „Банкеръ“ факти за „пътя“ на имотите тук.

При това „пътуване“ на имотите през годините и прехвърлянето им от фирма на фирма, те стигат до днешният изгнанник в Обединените арабски емирства Васил Божков, чрез едноличното му акционерно дружество "Прим БГ". Да припомним, че то е което купува близо 28 дка от терена на бул. „Цар Борис“ 126. Две години по-късно - на 15 октомври обаче теренът е прехвърлен в активите на друго дружество от орбитата на влияние на Божков - "Нове хоумс" АД. Ако се съди по нотариалния акт, с който в. „Банкеръ“ разполага, цената на сделката е била 4.917 млн. лева. Проверка в дирекция „Архитектура и градоустройство“ на Столична община показва, че за този терен са били издавани две строителни разрешителни. Първото ( от 27 септември 2018 г. ) е на името на „Прим БГ“, и чрез него са разрешени изкопните работи, предхождащи бъдещото строителство. Второто ( от 21 декември 2018 г. ), вече е на името на новия собственик - „Нове хоумс“ . От него става ясно, че на терена ще бъдат изградени 14 многофамилни жилищни сгради, с обща разгърната площ от 93 705. 52 кв.метра.

За да бъде реализиран проектът, на 25 февруари 2019 г. инвеститорът е изтеглил инвестиционен кредит от „Интернешънъл АССЕТ банк“ в размер на 28 млн.лева. А крайният срок за погасяването му е 30 септември 2024 година. Нещо, което няма как да се случи при така стеклите се обстоятелства около собственика на градежите...Но той пък скоро може да бъде подменен с някой "по-подходящ" , който да ги придобие на още "по-подходяща" цена...?!

Това разбира се са само догадки, но ние не случайно припомняме всички тези факти. Със сигурност обаче знаем, че напълно нормална практика у нас е, когато някой бизнесмен започва такова мащабно строителство на жилищни сгради да се обезпечи с поне 20-30 на сто купувачи „на зелено“. Така, че

сегашното „изумление“ на антикорупционната комисия

за възникналата ситуация е меко казано странно… А рецитациите ѝ по случая днес звучат повече от нелогично. Основният ѝ аргумент, че сделките не били вписани в службата по вписвания няма как да звучат адекватно. Всеки начинаещ юрист знае, че собствеността върху имоти, изтъргувани „на зелено“ се вписват в имотния регистър едва тогава, когато за съответния обект има издадено разрешение за ползване. Съвсем нормална практика е при този тип продажби, сделката между продавач и купувач да бъде завършена окончателно, когато обектите са абсолютно готови. Това, обаче не изключва факта, че всички тези хора, които днес претендират за собственост върху незавършените сгради, да държат в ръцете си договори, съдържащи така разпространената формула „преотстъпено право на строеж“. Което по всички правила е …платено?!

Вече стана ясно, че обезпечителните мерки са били наложени още на 1 октомври миналата година, но също така и че на 21 февруари в Комисията е било получено възражение от изпълнителния директор на дружеството. С него той е уведомил Комисията, че „наложените обезпечителни мерки са засегнали имуществените интереси на акционерното дружество и на над 250 други лица, които са сключили предварителни договори за покупка на имот“.

Обяснението на КПКОНПИ е следното:

Твърди се, че те са извършили плащания по предварителни договори и фактури за придобиване на обекти в изграждащия се жилищен комплекс.

С възражението не са представени документи, удостоверяващи право на собственост на лица – купувачи, нито други доказателства в подкрепа на твърденията за сключени договори. Обикновено сумата по предварителните договори е около 10% от стойността на имотите.

В КПКОНПИ не са постъпвали възражения или жалби от засегнатите трети лица. Комисията изразява готовност да разгледа всяко такова

искане и да се произнесе по него в съответствие с изискванията на закона“…

Хаосът, който антикорупционната комисия създава с полупроверените обстоятелства около тези имоти обаче за пореден път провокира и въпроса – защо у нас отговорните институции почти винаги слагат каруцата пред коня…?!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари