В болница Токуда спасиха родилка и бебето ѝ

1
Имало е опасност майката да изкърви фатално по време на раждането
Имало е опасност майката да изкърви фатално по време на раждането

Спасихме два човешки живота на майка и детето ѝ, със сложна вътресъдова процедура, похвали се проф. Червенков, началник на Клиниката по съдова хирургия.

Сложна ендоваскуларна процедура при тежко състояние, застрашаващо живота на майка и бебето ѝ, бе извършена в Болница Токуда от екип, ръководен от проф. Васил Червенков, началник на Съдова хирургия и доц. Петър Марков, началник на АГ-отделение.

"След провеждане на необходимата образна диагностика и консултации с екипа на проф. Кирова, ние преценихме, че може да я приложим и се радваме, че постигнахме такъв голям успех в името на живота и развитието на нашата специалност", отбеляза проф. Червенков пред в. Капитал.

"По време на своята трета бременност 32-годишна жена е диагностицирана от проследяващите АГ-специалисти под ръководството на доц. Марков в Токуда с най-рядката и най-тежката форма на абнормно прикрепване на плацентата - плацента перкрета. Състоянието е предпоставка за тежка кръвозагуба при раждане и риск за живота, както на майката, така и на плода. Обемът на кръвозагубата в такива случаи често надвишава 2000 – 2500 мл. на минута при раждане, а възможностите за спиране на кръвотечението са силно ограничени", уточни проф. Червенков.

"След прецизна диагностика и подбиране на най-подходящите подходи и техники, екипът на Клиниката предприе ендоваскуларен контрол на вътрешните хълбочни артерии. Съвременният подход се изразява във временното ограничаване на кръвоснабдяването на всички тазови органи чрез вътресъдово запушване на основните хранещи артерии. В двете хълбочни артерии се поставиха балони, докато успешно протече раждането, хирургичното лечение и последващите реконструкции на засегнатите от проникващата в тях плацента органи. Така се осъществи контрол на кръвозагубата под 800 мл.", описва сложната процедура проф. Червенков.

Детето се ражда в 31-ва гестационна седмица с тегло 1240 г с трета степен на недоносеност, не само поради ранния етап на родоразрешение, но и поради нарушеното хранене от атипичната плацента. Новороденото дете веднага бе поето от екипа на отделението по Неонатология, под ръководството на д-р Радка Масларска. Майката се възстанови без никакъв съдов дефицит и с напълно функционална отделителна система. Те вече са изписани и преминават препоръчаните контролни консултации.

От интервюто ще научите още за сложния случай с щастлив край, кои са другите специалности, които не могат да осъществяват комплексно своята лечебна дейност без съдови специалисти, както и какви са пиолзите за пациента от ендоваскуларния подход 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари