Бебето, транспортирано вчера със самолет "Спартан" до София, е на апаратно дишане

1
Животът на детето ще бъде спасен", заяви д-р Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болница „Токуда“
Животът на детето ще бъде спасен", заяви д-р Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болница „Токуда“ Снимка: bTV / стоп кадър

Животът на детето ще бъде спасен", заяви д-р Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болница „Токуда“

"Бебето, което вчера беше транспортирано със самолет "Спартан" от Варна до София, е на изкуствена вентилация, в много тежко състояние", каза пред журналисти д-р Радка Масларска от Клиниката по неонатология в болницаТокуда“, където детето беше прието за лечение. "То е транспортирано до София, тъй като се налага мултидисциплинарно диагностично уточняване", обясни лекарят, цитиран от БТА.

По думите ѝ при раждането на бебето са настъпили усложнения. "Днес е направено изследване с ядрено-магнитен резонанс за оценка на състоянието му. Предстоят допълнителни диагностични процедури. Животът на детето ще бъде спасен", добави лекарят. "Предизвикателствата пред нас са свързани с възможностите да възстановим всички негови жизнени функции по най-добрия начин и детето да бъде изписано от болницата," каза още д-р Масларска. Тя добави, че майката на детето ще остане с него в болницата.

"От подобни усложнения има риск при пет процента от новородените деца", посочи неонатологът. "Във Варна са помогнали на детето до етапа, до който трябва да се спаси неговият живот, но по отношение на диагностичните процедури, които трябва да се направят, е необходима болница, в която се прилага мултидисциплинарен подход, каза още тя. Във Варна има и неонатолози, и апаратура, но детето има нужда от по-високотехнологични изследвания", обясни д-р Масларска.

"Транспортът от място до място отне четири часа", посочи лекарят. "Беше труден заради състоянието на детето и голямото разстояние", допълни д-р Масларски и добави, че участниците в полета са взели всички мерки за позициониране на апаратурата, за да се запази животът на бебето. По думите ѝ за новородено бебе, което е поставено на апаратна вентилация, разстоянието от Варна до София е голямо и транспортът с хеликоптер би бил рисков. "Имахме и пълна подкрепа от колегите ни във Варна", каза още тя.

Д-р Масларска благодари на екипите на министерствата на здравеопазването и на отбраната за организацията на транспортирането на бебето и изрази надежда България да има възможност да предоставя такъв транспорт за всички нуждаещи се деца.

Бебето - на 19 дни, което се нуждаеше от спешна помощ, беше транспортирано вчера от АГ болница “Проф. д-р Д. Стаматов” във Варна до болница "Токуда".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари