Увеличават драстично глобите за вдигане на шум в Русе

7
Иво Пазарджиев внася предложение за драстично увеличение на глобите за вдигане на шум
Иво Пазарджиев внася предложение за драстично увеличение на глобите за вдигане на шум

Иво Пазарджиев внася предложение за драстично увеличение на глобите за вдигане на шум

Председателят на Общинския съвет на Русе, Иво Пазарджиев, предлага значителни промени в Наредба № 4, свързана с глобите за шум, които нарушават спокойствието на жителите в жилищни сгради. В момента тези глоби са твърде ниски, затова Пазарджиев предлага драстично увеличение.

Според Наредба № 4, глобите за такива нарушения са в диапазона от 20 до 100 лева, като тези суми не са актуализирани през последните десетилетия и в момента са несъразмерни. Тази ниска санкция не осигурява необходимия възпитателен ефект, който трябва да се оказва върху нарушителите. Това ниско ниво на глобите допринася за неправомерно натоварване на органите, отговарящи за процеса на налагане и събиране на глобите. Поради това е необходимо значително увеличение на големината на глобите, каза Иво Пазарджиев.

Според анализ, извършен от Социалните услуги Координационен център, през периода 2019-2023 г., са били издадени общо 249 наказателни постановления на основание чл. 2 и чл. 3 от Наредба № 4. Събраната сума от тези глоби е общо 3060 лева. Броят на издадените наказателни постановления указва на ниска ефективност на санкционния процес.

С настоящия проект се предлага въвеждането на имуществени санкции и за юридически лица, което в момента не е предвидено. Също така, ще се уреждат въпросите за "повторност" и "системност" на нарушенията, защото в настоящата нормативна уредба те не са определени.

Законът за местното самоуправление и местната администрация предвижда, че общинските съвети сами определят размера на глобите при нарушение на наредбите, които те приемат. За физически лица глобите могат да достигнат до 5000 лева, а за еднолични търговци и юридически лица - до 50 000 лева.

За нарушения на чл. 2 от Наредба № 4 се предлага фиксирана глоба от 300 лева за физически лица и 1000 лева за еднолични търговци и юридически лица. За повторно нарушение се предвижда глоба от 500 лева за физически лица и 1300 лева за еднолични търговци и юридически лица. При системни нарушения на чл. 2, глобата ще бъде удвоена спрямо размера за повторно нарушение.

За нарушения на чл. 3 от Наредба № 4 Пазарджиев предлага глоба от 300 лева за нарушители, живеещи в жилищни сгради, и имуществена санкция от 1000 лева за еднолични търговци и юридически лица. При повторно нарушение глобата би била 500 лева за физически лица и 1300 лева за еднолични търговци и юридически лица. При системни нарушения на чл. 3, глобите ще бъдат удвоени спрямо размера за повторно нарушение.

Очаква се проектът на Наредба да защити правата и интересите на гражданите и посетителите на Община Русе, като осигури актуализирана нормативна уредба.

Проектът е публикуван на уебсайта на Общинския съвет за предложения и мнения за срок от 30 дни.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 2
    6
    Александър
    Кога з Дружба ще спрат завои в обратна посока? Кога от ЕКОНТ ще си пар кират бусовете на служе бните паркинзи, а не по автобусните спирки и пред блоковете? Ако аз спра на техен паркинг, има камери, нали!?
  • 3
    5
    Александър
    Ако аз си построя къща или гараж без докумен ти- не може! За мангалите може!?
  • 1
    4
    Xxxxx
    Тез дето къртят асфалта да глобят
  • 13
    3
    Кирчо Баничарски
    Всичката Мара оправила и сега за шум в сградите глоби ще налага. Всяка вечер ауспуси на мотоциклети и автомобили гърмят в града, работещите по тръбопроводите гърмят с машини през деня и тресат сградите от вибрации и какви ли не още шумове, цигански маанета и чалга тресат кварталите и града, но на МВРО баничката това ме му прави впечатление. Глоби искал да събира от живеете сградите. А как се правят ремонти бе аланкоолу? А спазването на чистотата в града, тревясалите площи, прашния въздух от изкопите на ВИК, който дишаме? За тях няма глоби, а абдал нахален? По-скоро да идва есента, че да се омитате безполезници и хрантутници!
  • 31
    2
    daskal
    А за наглите моторджии и пишлемета с изпърдяни таралясници, които ни изпъват нервите с форсиране - кога?!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари