Уникална система от стъпала за трудноподвижни хора

0
Системата може лесно да се монтира върху налично стълбище
Системата може лесно да се монтира върху налично стълбище

Учени са създали специална система от стъпала с пружини, които запазват енергията, получена от тежестта на тялото на слизане по стълби и я освобождават при качване.

Това е изобретение, което може да помогне на възрастни хора или хора с увреждания, които се придвижват трудно. “Сега съществуващите решения за такива случаи не са практични или осъществими, тъй като често е невъзможно или много скъпо да се инсталира асансьор или ескалатор в къщи, обяснява Юн Сеон Сон от Факултета за наука и технологии в университета в Мисури, който е един от авторите на изобретението.

Учените са изчислили, че тези стъпала, освобождавайки натрупаната енергия, позволяват да се намали с 37% усилието и натоварването върху колената при изкачване на стълби.

Системата може лесно да се монтира върху налично стълбище. Всяко стъпало е снабдено с пружини и датчици за налягане.

Слизането по стълби е подобно на натиска на крака върху спирачката на колата и едновременно върху газта“, обясняват учените. „Краката изгарят много енергия при всяка стъпка на слизане за спиране на движението, за да се избегне прекалено ускоряване. Нашите стъпала съхраняват тази енергия“. Освен това те действат и като амортисьори, щадящи ставите на коленете и глезените, изтъкват учените, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

Източник: БГНЕС
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари