Ученици на СОУ по европейски езици в Русе заминават на космическо обучение

0

Кметът Пламен Стоилов и зам.-кметът по европейско развитие Страхил Карапчански се срещнаха днес с учениците от СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ”, които от 20 до 27 юли ще участват в международната програма за космическо обучение “Space Camp Turkey 2014” в град Измир. Пътуването им до научно-образователния център по астрономия и участието им в програмата се осъществява с финансовата подкрепа на Общинска Фондация „Русе – град на свободния дух“.

Александра Пенчева, Камелия Ангелова и Ангел Месарабов, гостуваха на кмета заедно с ръководителя си Теодора Станкова, преподавател по английски език и директора на русенското СОУ за Европейски езици Добромира Николова.

Учениците са кандидатствали за програмата с есе на тема, засягаща биологията, физиката, астрономията и технологиите. Благодарение на отличния си английски език те ще общуват свободно с останалите участници в международното обучение.

Кметът Пламен Стоилов изрази задоволството си от факта, че русенски ученици ще се включат в такъв сериозен международен форум. „С вашата амбиция и желание за победа и реализация, вие олицетворявате свободния дух на Русе“, заяви той.

Възпитаниците на СОУЕЕ „Св. Константин-Кирил Философ” разказаха подробности за събитието в базата на НАСА в Турция. По време на космическия лагер те ще имат възможност да разширят познанията си по астрономия, да работят, в екип с деца от цял свят, с най-новите космически технологии и симулатори.

„Вярвам, че това да бъде едно незабравимо преживяване за вас“, заяви кметът. Той подари на учениците знаме с герба на Община Русе с пожелание за много бъдещи успехи. Г-н Стоилов ги покани да се срещнат отново след завръщането си, за да му разкажат за лагера.

Директорът на СОУЕЕ Добромира Николова благодари за съдействието и подкрепата на Община Русе. „Много е хубаво децата да имат достъп до такива международни събития, тъй като това им дава широк поглед върху света“, каза тя.

В края на срещата кметът Пламен Стоилов връчи на г-жа Николова златната значка на Община Русе за многобройните успехи на възпитаниците на училището, които го нареждат сред най-престижните учебни заведения в града.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари