Седем деца от Русе заминават на космически лагер в Измир

1
За много от тях астрономията е любима наука
За много от тях астрономията е любима наука Снимка: Община Русе

Инициативата е част от Плана за младежта за 2022 на Община Русе

Борис Пенчев, Славея Гьокова, Тодор Дуковски, Никола Великов, Борис Йорданов, Максим Стойчев и Кристина Петкова са учениците от Русе, които ще представляват града на Международния космически лагер в Измир това лято.

На среща с кмета Пенчо Милков те изразиха вълнението си от приключението, което им предстои. За много от тях астрономията е любима наука и искрено вярват, че бъдещето на човечеството е именно Космосът. Освен към необятното небе, те са любопитни и към връстниците си от другите европейски страни, с които ще трябва да комуникират изцяло на английски.

С гордост разказвайте за България и създавайте нови приятелства“, пожела кметът. Децата получиха знаме с герба на Русе, с което да представят родния си град. Успех на лагера им пожелаха още зам.-кметът Енчо Енчев и началникът на отдел „Образование, спорт и младежки дейности“ Таня Тодорова.

Младите надежди са възпитаници на различни русенски училища – МГ „Баба Тонка“, АЕГ „Гео Милев“, СУПНЕ „Фридрих Шилер“, ПЧСУ „Леонардо да Винчи“ и ОУ „Отец Паисий“. Всяко от тях бе одобрено за участие в програмата, след като спечели националното жури с авторско есе. Двама от участниците – Борис и Максим, получиха стипендии от Община Русе и Центъра за творческо обучение, покриващи престоя, храненето и пътуването до лагера.

Инициативата е част от Плана за младежта за 2022 г. на Община Русе. В партньорската мрежа на програмата за 2022 г. се включиха 4 български общини, 3 спонсорски организации и партньорски училища, с които ще бъдат подкрепени над 40 участници от цялата страна.

Русенските деца ще заминат за Турция на 2 групи и ще прекарат 1 седмица в учебно-тренировъчния център. Той е създаден по модела на NASA Space Camp в Алабама и повече от 20 години посреща деца и младежи от Европа, Близкия Изток и Азия. Основната му цел е да мотивира млади хора от цял свят да градят кариера в областта на науката и технологиите.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари