Учени: Кое кара децата да ядат повече зеленчуци

0
Изследователският екип е използвал броколи и царевица като тестови зеленчуци и е удвоил сервираните порции
Изследователският екип е използвал броколи и царевица като тестови зеленчуци и е удвоил сервираните порции

Изследователският екип е използвал броколи и царевица като тестови зеленчуци и е удвоил сервираните порции

Учени откриха, че като слагаме повече зеленчуци в чинията на децата, ние можем да ги накараме да следват по-здравословен режим на хранене, пише Обекти.

По-големите порции зеленчуци карат децата да изяждат средно 68 процента повече от тях (допълнително 21 грама на ден). Това показва 4-седмичен експеримент, в който са взели участие 67 деца на възраст от 3 до 5 години.

Изследователският екип е използвал броколи и царевица като тестови зеленчуци и е удвоил сервираните порции – от 60 на 120 г – за да види дали това би променило хранителния навик на децата.

Увеличението, което наблюдавахме, е равно на около 1/3 от една порция или на 12 процента от препоръчителния ежедневен прием за млади деца", казва експертът по храненето Ханим Диктас от щатския университет в Пенсилвания. – "Тази стратегия може да полезна за родители, болногледачи или учители, които се опитват да окуражат децата да ядат препоръчителното количество зеленчуци за деня.“

Подобен ефект се наблюдава и при възрастните, но нещата не се свеждат само до това да изсипем повече зеленчуци върху всяко ястие. Видът на зеленчуците, храните, с които се сервират, както и това дали тяхното количество се увеличава или не, също е от значение.

В настоящото изследване порциите на останалите храни в чиниите остават непроменени. Освен това учените решават да добавят масло и сол в някои от своите тестове. Това обаче не оказва значителна разлика в изядените от децата зеленчуци (и съответно – порции). Увеличаването на порциите зеленчуци се оказва значително по-ефективна стратегия за подобрение на хранителните им режими. Това вероятно се дължи на факта, че зеленчуците се харесват и без масло и сол – 76 процента от децата ги оценяват като „просто окей“ или дори „вкусни“. Пък и изследователите казват, че изборът на храната е важен. Заедно с броколи и царевица са сервирани рибни пръчици, ориз, ябълков сос и мляко.

Избрахме храни, които като цяло се харесват, но същевременно не са любими на децата", казва Барбара Ролс, която се занимава с науката за храните и която също е от щатския университет на Пенсилвания. – "Така например ако сервирате зеленчуци заедно с пилешки хапки, вероятно ще се разочаровате.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари