Учени демонстрираха шлем за четене на мисли

0
Шлемът превръща мозъчните вълни в думи
Шлемът превръща мозъчните вълни в думи

Шлемът превръща мозъчните вълни в думи

Представиха изкуствен интелект, който може да чете мисли и да преобразува мозъчните вълни в реч. Иновативната технология е изобретена от учени от Австралия, пише Дейли мейл.

За целта се използва шлем, покрит със сензори, който следи определена електрическа активност в мозъка, когато човек мисли, и я превръща в думи. Първоначално разработката е измислена за лечение на пациенти, които са онемели вследствие на инсулт и парализа.

Учени провеждат експеримент, при който на 29 участници се показват изречения на компютърен екран, които трябва да бъдат прочетени мислено. Изкуственият интелект улавя мозъчните вълни и показва декодираната информация на монитора, информира bTV.

Така първоначално участниците виждат заглавието: „Добър ден, надявам се, че сте добре. Ще започна с едно капучино, моля с допълнително еспресо“.

ИИ превежда това като: „Добър ден, как сте? Капучино с допълнителна доза еспресо.“

Екипът вярва, че иновацията ще позволи безпроблемно управление на устройства, като бионични крайници и роботи, което ще позволи на хората да дават указания само като мислят за тях.

Това изследване бележи значителен пробив в областта, каза водещият изследовател професор КТ Лин.

Това е първият случай, в който се включват техники за дискретно кодиране в процеса на преобразуване на мозъка в текст, като се въвежда новаторски подход към невронното декодиране.

Интеграцията с големи езикови модели също открива нови граници в неврологията и изкуствения интелект.

Досегашните технологии за превод на мозъчни сигнали на език изискваха или хирургическа намеса за имплантиране на електроди в мозъка, като например Neuralink на Елон Мъск, или сканиране в машина за ядрено-магнитен резонанс, което е значително скъпо и трудно за използване в ежедневието.

Екипът отбеляза, че понастоящем точността на превода е около 40%, но продължава работата си, за да я повиши до 90%.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари