Учени: Питие преди сън е вредно

2
Всички участници в експеримента заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, но качеството на съня им се влошило
Всички участници в експеримента заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, но качеството на съня им се влошило

Всички участници в експеримента заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, но качеството на съня им се влошило

Невролози и изследователи на съня от Изследователската лаборатория за съня в болница Е. П. Брадли, Университета Браун и медицински център Провидънс Ви Ей в САЩ установиха, че вместо да подобрява съня, консумирането на алкохолна напитка преди лягане може да доведе до съкращаване на фазата на сънуването, известна и като REM (бързо движение на очите). Резултатите от изследването са публикувани в специализираното издание Sleep, предава БТА.

При предишни изследвания е установено, че фазата на съня REM трае около 20 на сто от обичайната продължителност на съня. Макар учените да не са категорични каква е ролята на тази фаза, те са установили, че хората, които са лишени от тази фаза, страдат от емоционални проблеми или затруднения с паметта.

В изследването са участвали 30 доброволци, които прекарали на два пъти по три поредни денонощия в лаборатория за изследване на съня, и мозъците им били наблюдавани чрез апаратура по време на сън. В първия етап от изследването участниците приемали преди сън само смес от безалкохолни, използвани за коктейли, а във втория етап към напитката бил прибавян алкохол. Учените са установили, че приемът на едно питие води до увеличаване на дълбокия сън и през трите нощи и до съкращаване на фазата на сънуване. Установено било също, че всички участници в експеримента заспивали по-бързо след консумация на алкохол преди лягане, но качеството на съня им се влошило заради съкратени фази REM.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    1
    Р410
    Значи трябва да се пие сутрин като се събудим..
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари