Убийство на 8-годишно момиченце доведе до погром на роми

3
Местните жители са изпотрошили 7 ромски къщи, а полицаите не са ги спрели
Местните жители са изпотрошили 7 ромски къщи, а полицаите не са ги спрели Видео: ТАЙМЕР Одесса

Жителите на село Лощиновка в Измаилски район на Одеска област (Украйна) разгромиха къщи на представители на ромското малцинство, след като ром е бил обвинен в убийството на 8-годишно момиченце.

Тялото на детето е било открито в хориста местност близо до селото на 27 август сутринта, пише Таймер, цитиран от БЛИЦ.

Конфликтът между ромската диаспора и местните жители в Лощиновка съществува  отдавна: ромите, които се заселили в селото преди няколко години са обвинявани от местните в различни видове криминален бизнес, включващ грабежи, търговия на наркотици и изнудване.
 
На фона на тези обвинения, за които не се знае дали са истина или не, антиромските настроения в селището и без това са били достатъчно силни и преди убийството.
 
Вечерта на 27 август група местни жители са нападнали домовете, в които са живеели ромски семейства.
 
В резултат на народния гняв са били разгромени 6-7 къщи, в които са живеели около 12 цигански семейства. Самите роми успешно са успели да напуснат жилищата преди пристигането на гневната тълпа.  
 
На мястото на инцидента са присъствали около 10-15 служители на полицията, но те не са предприели мерки срещу разгневената тълпа. Трябва да се отбележи, че хората са били гневно настроени към полицаите, които са обвинявали в това, че защитават ромите.
 
След бунта от вечерта на 27 август ситуацията в Лощиновка се стабилизира. Тълпата се е разпръснала. Планирано е селско събрание, на което ще се обсъди как да се процедира оттук нататък. 

Източник: БЛИЦ
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари