Ромите отпразнуваха спирането на багерите в Гърмен

0
В гетото извадиха мощни тонколони и огласиха с музика целия район
В гетото извадиха мощни тонколони и огласиха с музика целия район

Ромите не пропуснаха да отбележат подобаващо липсата на багери днес в ромския квартал "Кремиковци" в Гърмен.

По план трябваше багер да събори поредните две незаконни къщи в махалата, но това не се случи и отприщи радостта на местните жители. Някои от тарторите в гетото извадиха мощни тонколони и огласиха с музика целия район.

"Хората се успокоиха и вече не се притесняват, че ще останат без покрив над главите си. Очакваме да бъдат отменени заповедите за събаряне на всички незаконни постройки в квартала", каза местният лидер Юлиян Герасимов. На 29 юни багер събори четири незаконни потройки. Сега бе ред на други две. И в двете постройки има по едно болно дете. Но акцията по събарянето бе спряна.

За събарянето на незаконните потройки има заповеди на ДНСК още от 2011 г. Писмо от Министерството на правосъдието бе получено в понеделник сутринта в Министерството на регионалното развитие и благоустройството. То е относно искане от страна на семействата на обитателите на въпросните две къщи Красимир Христов Илиев и Стоян Любенов Айдаров за налагане на привременна мярка от страна на Европейския съд по правата на човека спрямо българската страна.

По поставените в него въпроси МРРБ е изпратило писма до Министерството на труда и социалната политика, Държавната агенция за закрила на детето, Агенцията за социално подпомагане и кмета на община Гърмен с искане да получи необходимата информация.

Получените отговори МРРБ ще предостави на Министерството на правосъдието, което да ги обобщи и изпрати на Европейския съд по правата на човека. Жители на община Гърмен решиха да не протестират пред сградата на парламента в столицата в Деня на Левски - 18 юли, срещу отлагането на акцията по премахването на незаконните ромски постройки в квартал "Кремиковци".

На същата дата те все пак ще са в София, за да внесат протестна петиция в Министерския съвет и Президенството. "Ще бъдем 200 души. Връчването на нашата петиция ще стане във времето от 11.30 до 12.30 часа.

Почивен ден е, но в двете институции има дежурни, които ще приемат петицията", каза председателят на Инициативния комитет Иван Кременлиев. В нея настояваме за прилагането на законите с цялата им строгост към всички, които ги нарушават, допълни той.

Източник: Novini.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари