Турция заяви, че в Черно море има газ за целия свят за 45 години напред

3
Към момента Турция внася газ от Русия по два газопровода - "Турски поток" и "Син поток"
Към момента Турция внася газ от Русия по два газопровода - "Турски поток" и "Син поток" Снимка: Ройтерс

Енергийните резерви в Черно море са достатъчни за покриване на световното търсене на природен газ за 45 години, каза в събота заместник-председателят на управляващата турска Партия на справедливостта и развитието (ПСР) и бивш премиер на Турция Бинали Йълдъръм, цитиран от ТАСС и News.bg.

"Запасите в Черно море на природен газ сега се оценяват на 540 милиарда кубически метра. Това е само началото, ще има още. Черно море е в състояние да покрие световните нужди от газ за 45 години", пише вестник Sözcü, цитирайки Йълдъръм.

Турските власти обявиха откриването на големи запаси от газ в Черно море през 2020 г. Тогава се съобщаваше, че запасите на най-голямото находище "Сакария" надхвърлят 400 милиарда кубически метра.

Турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Донмез в интервю за майското издание на списание Kriter каза, че се планира да започне експлоатацията на това находище в началото на 2023 г. и да се увеличи производството на газ до 40 милиона кубически метра на ден. "Възнамеряваме да започнем добив на газ, вероятно през първото тримесечие на следващата година. В началния етап добивът на газ на ден ще бъде 10 милиона кубически метра, в рамките на три до четири години планираме да увеличим обема до 40 милиона кубични метра на ден, като съответно годишните обеми на добив на газ също ще растат", отбеляза министърът.

Към момента Турция внася газ от Русия по два газопровода - "Турски поток" и "Син поток", които минават по дъното на Черно море, както и по Трансанадоския газопровод, който пренася газ от Азербайджан. Има и газопровод, свързващ страната с Иран. Освен това Турция внася втечнен природен газ от Алжир, Египет и Нигерия. Страната е един от най-големите вносители на газ в Европа.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 11
    1
    русенец
    То и Тиквата беше казал същото, ама за българските находища в Черно море. Щяхме и да ставаме газов хъб на Балканите. Ех, какви времена бяха!:)
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари