Турция започва да се снабдява с газ от Черно море в първите месеци на 2023 година

1
Това посочи турският министър на енергетикат
Това посочи турският министър на енергетикат

"Турция ще започне да се снабдява с газ от Черно море в първите месеци на 2023 г. Планираме до месец март идната година да свържем системата за газовите доставки”.

Това посочи турският министър на енергетиката и природните ресурси Фатих Дьонмез в интервю пред телевизия СННТюрк, предава БТА.

По думите му продължават активните сондажни дейности в черноморския регион със сондажните кораби Фатих, Явуз и Кануни, които в технологично отношение са най-ново, 6-то поколение. А от Корея е закупен нов, четвърти сондажен кораб, който е с технология, подобна на останалите три кораба.

“Това е важно от гледна точка на работата на екипите, както и за да бъдем спокойни за осигуряването на резервните части. Новият кораб е една независима двойна кула. Подготвен е за работа в черноморската ни акватория, наричана Синя родина", допълни турският министър.

Енергийният министър съобщи, че през април се очаква турският президент Реджеп Тайип Ердоган да посети Израел, който ще върне визитата на президента Ицхак Херцог. Ердоган ще бъде придружаван от външния министър Мевлют Чавушоглу и от енергийния министър.

Тези дни за пръв път от 14 години насам в Анкара се осъществи среща на най-високо равнище между лидерите на Турция и Израел", каза той. Провеждаме разговори на техническо ниво във връзка с газовите залежи в Източното Средиземноморие. Не само Израел, но и Египет направиха проучвания. През Турция минава най-късият и най-икономичен път за доставяне на газа на световните пазари и ние трябва да използваме това предимство, каза министърът.

Според турския енергиен министър изграждането на първата атомна електроцентрала Аккую, която се строи от Русия, върви по план и се предвижда първият от общо четирите реактора да бъде приведен в действие през 2003 г, а след това и останалите.

Атомните централи ще продължат да бъдат на дневен ред в Турция, Европа, САЩ, Азия”,заключи турският енергиен министър Фатих Дьонмез.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • 0
    2
    Bonkerz
    Енергийният министър Александър Николов разясни в предаването "Лице в лице" по Би Ти Ви какво се случва с проучванията на находищата на природен газ в българската акватория на Черно море. По думите му към момента има инвестирани 425 млн. евро от проучващите компании. Той уточни, че през последните няколко седмици от Министерството на енергетиката са осъществили срещи с представители на корпорациите, които проучват акваторията. Според техните проучвания след три празни кладенеца, в четвъртия шансът да има възможно находище на газ не бил никак малък, защото чисто геоложки би било странно в един приблизително близък диаметър да има подобни находища в Румъния и Турция, а в България да няма.
  • 5
    1
    БУЛГАЗ
    Нашите дремят и ако са будни почват да дърпат окъсаната черга на която стоят или търсят някой да я свърши и да взема повече от половината и после се бият и колят кой да се настани да прибира разликата.И цял ден ги слушаме от 32 години по радио,телевизия и вестници.Замерват се с говна. По вода газят,жадни ходят.Искат си султан и това е.
Зареди още коментари

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари