Турски заптиета "заловиха" Върбан Войвода в село Широково

0

Тази година се навършват 145 години от подвига на Червеноводската чета.

На 26 септември в с. Широково, Община Две Могили бе направена възстановка по залавянето на водача на четата - Върбан Войвода. В мероприятието взе участие и отец Георги Райков от русенската църква "Свето Възнесение Господне".

Млади и стари се потопиха в миналото и се докоснаха до величието на българите от онези времена. Всичко това стана възможно благодарение на патриотичната и културно-просветна общност "Традиция - Русе". 

Припомняме, че край пътя от Широково за Две Могили се издига паметникът на Върбан Юрданов и неговите четници от Червеноводската чета.

Четата е един от ярките примери за бунтовническите настроения сред българите и за непримиримостта им към поробителя.
Червеноводската чета показва, че дори и неподготвен, и без оръжие, но с желание, народът може да се бори за свободата си.

Четата има следния състав: войвода Върбан Юрданов от Шумен и юнаците от Червена Вода – Мирослав Живков (Маймунския), Георги, Никола и Иван Цончеви (братя), Никола Попмартинов, Христо Юрданов, Тодор Петков, Тодор Пенчов, Мирчо Милев и Продан Николов.

Русенците в тази чета са: Велко Абаджиев, Стати Попов, Атанас М. Узунов и Андон Данев. Към тях се присъединяват от село Табачка русенците Петър Хаджи Драганов и Стоян Калчов Маджаров.

На 23 септември 1875 година четата достига до село Хюджекьой (Могилино), където се надяват да намерят още последователи, но безуспешно. Четата продължава през полето и горите до село Лефеджии (Бреговица), но късметът не е с тях. След кратък престой в селото водача им съобщава, че моста по който трябва да преминат е заварден, а новини за въстание не се чуват от никъде.

Четниците продължават до село Широково . Там те се разделят, а Войводата и Георги Цончев остават в селото докато утихне опасността. Целта е по късно да преминат на румънска земя.

Предава ги точно този, който им помага да се укрият!

На следващия ден войводата Върбан Юрданов е заловен. Заптиетата ги водят към Цариград. По пътя той съставя план за своето бягство. Вижда изворче и моли заптиетата да пие вода. Когато се навежда да пие вода Върбан Юрданов изважда револвера от пояса си, бързо се обръща и стреля по близкия от заптиета, като го поваля момента

За съжаление другото заптие го убива!

Върбан Юрданов Войвода е поредния българин, който жертва живота си за идеалите и свободата на България!

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари