Цветан Цветанов: Протестите създават стрес на децата

0
Той се оказа разтревожен за семействата с деца
Той се оказа разтревожен за семействата с деца Снимка: БГНЕС

Опит за провокация и политическа дестабилизация съзря във вчерашните мащабни протести срещу високите цени на горивата и лошите условия на живот в България зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Той се оказа разтревожен за семействата с деца, които са били възпрепятствани да се приберат у дома заради блокирането на пътища.

"В немалко от случаите имаше доста провокация на вчерашните протести и се целеше сблъсък между тези, които искаха да се приберат и тези, които искаха да блокират пътната инфраструктура", заяви Цветанов след заседание на коалиционния съвет на управляващите в Министерски съвет по повод протестите, пише mediapool.bg.

"Протестът е част от формата на демократичните процеси. На днешния коалиционен съвет имахме възможност да говорим всеобхватно за всичко случващо се в държавата и за доста от тенденциозните подходи, които някои организират, за да дестабилизират страната", каза още бившият вътрешен министър.

"Всеки е в правото си да изразява своето мнение, стига да не нарушава законовите разпоредби и да не нарушаваме правата на всички граждани. Във вчерашния ден имаше много семейства, които се прибираха с децата си и трябваше да бъдат блокирани в продължение на няколко часа, без да бъдат информирани и да могат да предприемат необходимите действия да се изтеглят в по-ранните часове и да не създават стрес за децата си. В немалко от случаите имаше доста провокация и се целеше сблъсък между тези, които искаха да се приберат и тези, които искаха да блокират пътната инфраструктура", коментира Цветанов. По думите му българските граждани са достатъчно интелигентни, за да разберат кой би искал да има политическо сътресение и политическа криза.

"С информираността на българските граждани и това, което правим като политики, всеки може да избере – дали да имаме политическа криза и хаос, или да имаме стабилност", подчерта Цветан Цветанов.

Цветанов подчерта, че формирането на цената на горивата не е функция на правителството, като според него отговорната институция е Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР).

"В държавата има институции които осъществяват необходимия контрол и дават съответните разрешения – формирането на цената на горивата не е функция на правителството, формирането на цената на горивата е функция на комисията КЕВР и комисията КЕВР е избрана от българския парламент така, че да бъде равноотдалечена както от законодателната, така и от изпълнителната власт... Даже и КЕВР, както каза Влади (финансовият министър Владислав Горанов, б. р.), не е отговорна за цената", добави Цветанов.

Междувременно, Горанов обясни, че цените на горивата не зависят от България, защото тя не произвежда суров петрол. "Цените у нас следват тенденцията в света", каза той. По думите му очакванията са цените на суровия петрол да се успокоят, дори да има леки намалния в следващите месеци през 2019 г.

Той отбеляза, че не е изключено да се осъществи среща с петролната и газова асоциация, за да се обсъди веригата на доставки и да се докаже на българските граждани, че това са ценовите равнища, които могат да се прилагат в една пазарна икономика..

"Цена - 1000 лв. за гражданска отговорност, не стои на дневен ред. Подобна тема е спекулация, която цели създаването на обществено напрежение", каза още министър Горанов.

По думите му по време на коалиционния съвет е било застъпено мнението, че по-рисковите шофьори трябва да плащат повече. Той обаче отбеляза, че наредбата на КФН, която се обсъжда, е на много ранен етап и дали ще остане в този вид, с такава ескалация на "гражданската отговорност", в зависимост от рисковото поведение на шофьорите, тепърва щяло да се анализира.

"Дебат за 1000 лв. "Гражданска отговорност - няма, и такива цени в момента няма", обобщи Горанов.

Според Цветан Цветанов и Владислав Горанов вдигането на данъците за старите коли в парично изражение е малко. "1 лв. на месец или 80 ст. на месец не са от значение", смятат представителите на ГЕРБ.

Коалиционният съвет е решил още България да не се присъединява към Глобалния пакт за миграция на ООН. Според решението на Съвета този документ застрашава националния интерес на страната.

Източник: mediapool.bg
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари