Le Figaro: "Жълтите жилетки" завладяват Европа

1
Белгия, Германия, България, Холандия, Сърбия - бавно, но сигурно "жълтите жилетки" завладяват Европа
Белгия, Германия, България, Холандия, Сърбия - бавно, но сигурно "жълтите жилетки" завладяват Европа Снимка: ЕПА

От Франция, бедата "жълти жилетки", се разпространява и в други европейски страни.

Според Le Figaro протестите срещу твърде високата цена на живот и прекомерните цени на горивата излизат в Белгия, Германия, Холандия. Всяка страна интерпретира движението за своите реалности, но фактът остава: "жълтите жилетки" завладяват Европа.

Белгия, Германия, България, Холандия, Сърбия - бавно, но сигурно "жълтите жилетки" завладяват Европа, предупреждава Le Figaro, цитиран от Поглед.инфо.

С изключение на няколко инцидента, може да се каже, че движението "жълти жилетки", което е обхванало Франция, в Белгия, е само в зачатъчен стадий. Според източника на вестника в местното правителство, само няколко стотин души се присъединиха към протестите.

В Белгия най-активните "жилетки" се появяват в провинция Ено, граничеща с Франция, както и в съседните Намюр и Лиеж. По-богатата Фландрия предпочита да остава настрана от движението, чиито поддръжници протестират срещу прекалено високата цена на живот, принуждавайки мнозина едва да свързват двата края, както и срещу високите цени на горивата.

Според Пиер Веркотеран, политолог във френскоезичния католически университет в град Монс, мащабът на движението "жълти жилетки" в Белгия все още не е сравним с Франция, тъй като двете страни имат напълно различни политически култури: белгийците са готови лесно да се съгласят на компромис и французите първоначално са настроени за борба. Преди местната крайно лява "Партия на труда на Белгия" да се присъедини изцяло към протестите, правителството побърза да инициира диалог с недоволните сънародници.

За разлика от Белгия, в Германия, от "жълтите жилетки" се вдъхновиха от крайната десница. Очевидно намеквайки за елемента от гардероба, който се превърна в символ на протестите, Дорис фон Сайн-Витгенщайн, която оглавява консервативната партия "Алтернатива за Германия" в Шлезвиг-Холщайн, направи комплимент на френското "чувство за стил". Както отбелязва Le Figaro, политикът е изгонена по-късно от партията за връзките й с крайната десница.

Под лозунга "Революцията започна" в социалните мрежи в Германия продължава мобилизацията на местните "жълти жилетки". Освен борбата за покупателната способност, германските активисти протестират срещу имиграцията и правителството на Ангела Меркел.

Някои представители на левицата на Германия не подкрепят недоволството, поето от французите, защото според тях движението привлича твърде много радикали, особено от дясното крило. Други обаче изразяват одобрението си за "жълтите жилетки".

Депутатът на "левицата" Сара Вагенкнехт, известна с критичните си изказвания по повод на имиграцията, заяви: "Смятам, че хората имат право да протестират, когато политиката влошава условията им на живот. Въпросът за цените на горивата е много важен за всеки, който работи с автомобили. Разбира се, бих искала Германия да има също толкова активни протести срещу сегашното правителство, за което интересите на бизнес лобито превъзхождат интересите на обикновените хора".

Свои "жълти жилетки" се появиха също в България и Холандия. А в Сърбия към движението се присъединиха дори политици. Един от опозиционните депутати се облече в символа на протестите и дойде в такъв вид в парламента, за да демонстрира недоволството си от високите цени на горивата.

Източник: po
Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Най-четени новини

Календар - новини и събития

Виц на деня

- Случвало ли ти си е мъжът ти да те завари в леглото с непознат?
- Не, само с приятели.

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари