Цвета Караянчева размотава искането за извънредното заседание на НС

0
Парламентарният шеф не отговарял на официалните запитвания на социалистите
Парламентарният шеф не отговарял на официалните запитвания на социалистите Снимка: БГНЕС

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева размотава искането на социалистите за свикването на извънредно заседание, на което да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов

Миналия четвъртък ПГ на БСП внесе в парламентарното деловодство предложението си, а по парламентарния правилник Караянчева трябва да го свика не по-късно от седмица. Социалистите дори настояха заседанието да е в понеделник, 10 август, тоест вчера, но се оказа, че парламентарният шеф не им отговарял на официалните запитвания и те били в абсолютно неведение.

Според депутати от БСП, с които "Сега" разговаря, Караянчева можела да насрочи заседанието в последния възможен момент - в сряда вечерта и така изслушването на Борисов, което ще е под формата на парламентарен контрол, да се случи "на две, на три" в четвъртък и всичко да е само "проформа" без премиерът да им отговори на конкретните питания.

Засега не е ясно дали мнозинството - ГЕРБ и патриотите, ще осигурят нужния кворум за провеждането на извънредното парламентарно заседание.

Оказва се обаче, че има и друг сериозен проблем. Народните представители ще заседават в екстремни условия, тъй като в края на юли бе последното заседание в сградата на пл. "Народно събрание" и вече е стартирал мащабен ремонт на стаите на парламентарните групи, а системата за гласуване в пленарната зала е демонтирана. Тя трябва да бъде сложена в новата зала в бившия партиен дом на пл. "Независимост", която пък се планира да бъде открита помпозно за есенната сесия на НС. Монтирането на системата не било направено още там. Депутати твърдят, че и на новото място все още не може да се заседава и подозират, че именно неуредиците около залите са и една от причините Караянчева да протака решението за извънредното заседание.

Тя обаче не може да не го свика, тъй като парламентарният правилник е със силата на закон. "Сега" няколко пъти опита да се свърже с Цвета Караянчева, но тя не отговори на мобилния си телефон. От пресцентъра на НС каза, че чакат разпореждане за насрочване на заседание, което трябва да се случи до четвъртък.

В същото време управляващите заявяват, че функционирането на парламента им е особено важно и затова Борисов не подава оставка, защото трябва да бъдат приети "изключително важни законопроекти", които са свързани с икономическите и социалните мерки по коронакризата.

Освен да ги запознае какво възнамерява да прави занапред по тези мерки, от БСП настояват премиерът и министърът на вътрешните работи да отговорят за "за недопустимото насилие над журналисти и граждани по време на Националната конференция на ПП ГЕРБ" миналата седмица.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари