Видял си нещо интересно, забавно, скандално - просто нещо, което си заслужава да видят повече хора. Снимай го и го сподели в Dunavmost.com заедно с кратък текст - лесно е!

Стани репортер - тук може да ни изпратите ваша снимка или видео материал Изпрати репортаж

Циркът между РЗИ и кмета на Русе

9
А диригентите и сценаристите се кискат доволно от първия ред. Ни лук яли, ни лук мирисали
А диригентите и сценаристите се кискат доволно от първия ред. Ни лук яли, ни лук мирисали

Няма новини, хайде да си спретнем цирк

Малко коментирана практика сред журналистите е, че когато няма новини, те се създават. Русенската гилдия не прави изключение, но се отличава по един особен начин – много сме, силни сме.

Сред последните еснафски прояви е нападението им над директора на РЗИ - Русе д-р Маргарита Николова и опитът им да я скарат с кмета на Русе Пенчо Милков.

Макар и главни действащи лица, и двамата са жертва на добре обмислени действия, прилагани години наред в търсене на евтини сензации.

Думите на Николова за безотговорно бездействие на кмета не само са извадени от контекста, а направо са ѝ поставени в устата. След близо 10-минутен разпит и въпреки всички правила за обективност в журналистиката  част от русенските журналисти буквално принудиха Николова да коментира състоянието на Милков. Сякаш не е пред камери, а разговаря със съседка или приятелка. Сякаш не представлява институцията РЗИ - Русе, а е попитана за коментар и лично мнение на улицата. Видно е, че д-р Николова няма желание да коментира и да говори непроверени и неверни неща. Услужливо обаче журналисти с дългогодишен опит в манипулирането на общественото мнение ѝ помагат:

„Какви са били симптомите на кмета на втори юли?“ пита журналистка номер едно.

Николова отговаря: „Имал е лека температура, кашлица лека, общо неразположение и отпадналост.“  Тук тя очевидно цитира симптомите, проявени при приемането на кмета Милков в Белодробната болница в понеделник и посочени от д-р Светослав Дачев. Спорно е също дали тя не го казва само защото гладните журналисти очакват да чуят нещо от нея, и поставена пред микрофони и камери, тя не иска да мълчи и да излезе, че не знае. Но всъщност няма как да знае какви симптоми е имал Милков, преди да постъпи сам в болницата, когато тези симптоми са установени. А това според него се е случило едва в понеделник вечерта.

Още повече – на втори юли според информация в медиите Милков  е бил на откриване на паметна плоча, където са били същите тези журналисти, а не д-р Николова. И същите тези журналисти явно не са забелязали симптоми, иначе нямаше да питат.

Журналистите обаче точно тези думи чакат – веднага журналистка номер едно прекъсва с коментар: „Но това не му е попречило 5 дни да ходи на работа и да се среща с хората.“  И следва помощ от друг приятел с микрофон – журналистка номер две в сценария: „Това е достатъчно много, за да се усъмни човек“. Точно като на махленска седянка или в сапунен сериал.

Смутена, Николова вече се усеща, че е сгазила лука, и добавя: „Сега, то не се знае къде се е заразил и как е станало, просто явно не си е обърнал внимание покрай многото ангажименти, които има един кмет, е станала белята“.

Но както казва Гергана от Извора на белоногата, „Късно е, либе, за китка, месечинка си залезе, а петли не са попели - време е сега потайно,  грозна, невярна полунощ.“

И точно тази емоционална забележка чакат грозно и потайно русенските петли, че да попеят. И запяха: „Кметът е безотговорен, казва РЗИ, толкова сме възмутени ний, ха да чуем к’во ще каже, как цял народ ще го накаже“.

А той, недоразбрал, от болничната стая чува само това – РЗИ го обвинява. И очаквано и като по сценарий се обяснява – както може предвид пневмонията и коронавируса – във Facebook:

„Не е вярно“, казва, „при първите симптоми потърсих лекар, от РЗИ лъжат“.

Но както си е приказката – да кажат нещо за сестра ти, а после върви се обяснявай, че нямаш сестра. Циркът се разразява между РЗИ и кмета, а диригентите и сценаристите се кискат доволно от първия ред. Ни лук яли, ни лук мирисали. Защото са обективни професионалисти и само цитират кой какво казва. Не коментират. И не манипулират. Изобщо.

Автор: Д. В.
(Автор: Д. В. - Dunavmost.com не носи отговорност за авторството на изпратените материали.
Материалите от секцията "Русенски репортери" се публикуват без редакционна намеса от екипа на Dunavmost.com)

Календар - новини и събития

Виц на деня

Най-висша форма на препоръка в България: "Кажи, че аз те пращам"!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари