В Русе: Намалява желанието на хората да се ваксинират

1
Това алармира директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова
Това алармира директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова Снимка: Труд

Намалява желанието на хората да си поставят ваксина срещу коронавирус

Това алармира директорът на Регионалната здравна инспекция в Русе д-р Маргарита Николова, предаде РусеМедиа.

Не знам на какво се дължи това – може би заради намаляване на заболеваемостта и затоплянето на времето хората се чувстват по-спокойни. Някои споделят, че ще го направят през есента, други пък се мотивират с преболедуването, като казват, че имат антитела и нямат нужда“, каза още тя.

Д-р Николова разясни, че 3 месеца след преболедуване е добре да се постави ваксина, а ако човек се зарази между първа и втора доза, може да го направи след 6 месеца.

Проблем са ромските общности, тъй като в ромските квартали категорично отказват да се ваксинират. Обясненията им са, че с ваксините щели да ги стерилизират и да ги чипират. В тази връзка областният управител Борислав Българинов възнамерява да организира среща с неформалните ромски лидери, за да въздействат на общността в полза на имунизацията.

Нежелание да си поставят ваксини има и сред работещите в туристическия бранш в Русе, каза още д-р Николова. Обяснение защо е така в този сектор няма.

Предстои да се събере информация за трудно подвижни хора, които искат да си поставят ваксина. В болницата в Бяла имат готовност да направят мобилен пункт, който да обикаля из населените места в четирите общини, обслужвани от лечебното заведение. Засега РЗИ-Русе няма такава възможност, но ще се търсят варианти.

От Здравната инспекция започват разяснителна кампания за ползата от ваксинирането, като в сайта на РЗИ-Русе има качена и специална брошура.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари