ЦИК удовлетвори искането на ГЕРБ за разписките от машините за гласуване

0
Комисарите решиха, че бележките ще се броят навсякъде, както отдавна настояват бившите управляващи
Комисарите решиха, че бележките ще се броят навсякъде, както отдавна настояват бившите управляващи Снимка: БГНЕС

Комисарите решиха, че бележките ще се броят навсякъде, както отдавна настояват бившите управляващи

Централната избирателна комисия (ЦИК) изненадващо реши, че контролните разписки, отпечатвани от машините за гласуване, ще се броят във всички секционни избирателни комисии (СИК) на предстоящите избори. Това стана на днешното ѝ заседание, предава в.Сега.

Така комисарите удовлетвориха отдавнашното настояване на ГЕРБ да се броят на 100 процента бележките. В миналото бившите управляващи дори заплашваха, че ако ЦИК не се съобрази с това искане, ще призоват своите представители в избирателните комисии да се оттеглят.

За предния вот на 11 юли т.г. беше решено, че ще се прегледат повторно само представителна извадка от бележките – от 30 избирателни секции в чужбина и 1343 секции в страната. Резултатите от проверката зад граница предизвикаха известно безпокойство.

А тези от проверката в страната се забавиха с месеци, а крайният извод на ЦИК и Обществения съвет към комисията, който участва в процеса, беше, че това не е удачен подход.

Последното решение на ЦИК беше взето с приемането на методическите указания към изборите за секционните комисии. Противопоставиха се двама от комисарите – зам.-шефът на ЦИК Росица Матева и членът Любомир Георгиев. „По този начин ЦИК недопустимо дописва Изборния кодекс и въвежда задължения на СИК, които не се съдържат в Изборния кодекс, и обезсмисля машинното гласуване”, аргументира се Матева. Колегата ѝ изказа същите мотиви.

Твърденията на Матева са основателни - все пак основната цел на машинното гласуване е да улесни и опрости изборния процес. Трудно е да се види как ще стане това с повсеместно броене на бележки.

Борисов е доволен

Задоволство от това развитие изказа лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на брифинг в партийната централа по-късно. "Поздравявам ЦИК. Това е до голяма степен крачка напред към прозрачността или поне донякъде да не смеят да излъжат толкова, колкото предишния път", заяви той.

Той отново повтори конспиративната теория, която разпространява през последните месеци - че машинното гласуване се манипулира, за което досега не е представил реални доказателства. А отговорността за това Борисов хвърли върху противниците си от "Демократична България".

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари