Заваляха жалби срещу ръчното броене на разписките

0
Вчера Цветозар Томов предупреди, че ръчното броене на разписките ще обезсмисли машинното гласуване
Вчера Цветозар Томов предупреди, че ръчното броене на разписките ще обезсмисли машинното гласуване Снимка: БНТ

Вчера Цветозар Томов предупреди, че ръчното броене на разписките ще обезсмисли машинното гласуване

"Продължаваме промяната", "Изправи се БГ! Ние идваме!" и "Демократична България" внесоха жалби във Върховния администартивен съд срещу ръчното броене на разписки

На 1 ноември 2021 "Продължаваме промяната" се присъедини към "Изправи се БГ! Ние идваме!" и внесе жалба пред Върховния административен съд срещу решението на ЦИК, с което, в разрез с правилата на Изборния кодекс, бе предвидено извършването на ръчно броене на всички контролни разписки от машинното гласуване.

"От „Продължаваме промяната“ считаме, че машинното гласуване се доказа като една от ефективните мерки в борбата с купения вот и допринася за повишаване на доверието на обществото в провеждането на честни избори в 21-ви век. Завръщането към ръчно броене на хартиени разписки не съответства на тези цели и може единствено да създаде ненужно напрежение в изборния ден", пишат от пресцентъра на партията.

“Демократична България” също внесе жалба във Върховния административен съд за отмяна на приетите в петък от Централната избирателна комисия методически указания, с които секционните избирателни комисии се задължават да броят ръчно контролните разписки от машинното гласуване за президент и за парламент и да вписват резултатите в допълнителни протоколи.

Според жалбата на “Демократична България” Изборният кодекс никъде не въвежда задължение на секционните комисии да броят контролни разписки и да попълват допълнителни протоколи. Така на практика ЦИК дописва и променя кодекса.

В документа се цитира и казус от преди парламентарния вот на 11 юли, когато ГЕРБ-СДС се опита да оспори пред ВАС методически указания на ЦИК, в това число настоявайки още тогава за броене на контролните разписки. "На 2 юли съдът обаче ясно постанови, че Изборният кодекс конкретно и подробно е разписал какво следва да прави секционната комисия след приключване на изборния ден, като тук не влиза броенето на контролни разписки и “извеждане на такова задължение по подразбиране е недопустимо”, пише в жалбата.

Допълнителен аргумент в жалбата срещу броенето на разписки е, че контролната разписка не е документ, отразяващ вота на избирателя - такъв е единствено протоколът, отпечатван от машината, който удостоверява подадените гласове. Изборният кодекс предвижда съхраняване на разписките, за да послужат при оспорване на изборния резултат - но не и да се използват за контролно броене от секционната комисия.

Остава неясно и какво е правното значение на допълнителните протоколи от ръчното броене при отчитането на изборния резултат, се казва в жалбата. Но се припомня, че на предходни избори по разпореждане на ЦИК е имало контролно преброяване на хартиени разписки в няколко секционни комисии, като не са били установени отклонения от електронните данни за вота. За “Демократична България” подобно извадково контролно преброяване е допустимо, само ако не замества и обезсмисля машинното гласуване и отчитане на резултатите.

“Ако се въведе 100% броене на тези разписки, работата на изборните комисии силно ще се затрудни и рискува да доведе до срив на отчитането на изборните резултати, а това на свой ред да бъде използвано като аргумент за връщане към хартиеното гласуване”, предупреди в петък съпредседателят на “Демократична България” Христо Иванов.

Вчера зам.-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов пред БНР също предупреди, че ръчното броене на разписките ще обезсмисли машинното гласуване и много ще затрудни секционните избирателни комисии.

"Аз съм твърдо против решението за броене на разписките от машините за гласуване. Това е риск за изборния процес", каза той. Томов уточни, че не е присъствал на заседанието, когато е гласувано да бъде вписана тази процедура в методическите указания за машинното гласуване на изборите на 14 ноември. Той заяви, че би призовал колегите си в ЦИК да отменят това решение.

По думите му това решение може да създаде много проблеми на секционните избирателни комисии в деня на изборите при броенето на гласовете - обърквания, грешки. "Всички досегашни контролни проверки на разписките от машинното гласуване не са дали индикация за зловреден софтуер или грешки при машинното броене. Грешките, които са отчитани, са човешки", посочи говорителят на ЦИК.

Той подчерта, че тази процедура обезсмисля машинното гласуване.

"Главното му предимство е да имаме отчетен резултат без човешка намеса, която винаги е по-ненадеждна и в много случаи е манипулативна. Получава се абсурд - хвърляме пари да въведем машинен вот, а се връщаме към технология на проверка на резултат с ръчно броене. Това е все едно да си купите автомобил и да го бутате, вместо да го включите да се движи с двигателя, който има", обясни Томов.

Цветозар Томов беше категоричен, че приоритетен ще е резултатът, който дава машината след края на изборния ден. Машинният протокол е официалният документ - това е записано в Изборния кодекс:

"Досега грешка в машинното отчитане на резултатите не сме засичали. Ако има грешки, те ще са при ръчното броене на разписките", допълни той.

Според него основният аргумент за броене на контролните разписки може да бъде свързан единствено с евентуално опасение от внедряване на зловреден софтуер в машините и в резултат на това да е компрометирано отчитането на резултатите.

"Проверката на една такава хипотеза обаче изобщо не изисква да се броят всички разписки от всички избирателни секции, което е огромно натоварване на комисиите. Достатъчно е да се направи една извадка за контролна проверка", уточни Цветозар Томов.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари