Три нови случая на Ебола в Конго

0
Търсят се всички потенциални контактни лица на новите случаи
Търсят се всички потенциални контактни лица на новите случаи Снимка: AP / DPA

Дни преди Конго да обяви край на епидемията от ебола, нови случаи бяха идентифицирани.

Здравното министерство обяви смъртта на 26-годишно момче от вируса. В същия град, Бени, има 11-месечно момиче, което също е загинало от ебола. В момента 7-годишно момиче се лекува от него, съобщиха от NewScientist, цитирани от kaldata.com.

Това е голям удар за африканската държава. Последният случай беше на 17 февруари и нещата отиваха към край на заплахата. От август, 2018-та година, до сега са загинали над 2200 души.

СЗО предупреди, че очаква появата на нови случаи, преди те да се появили.

„Това не са добри новини, но очаквахме подобен развой на събитията. Нашите екипи останаха в Бени и други  високорискови населени места, точно заради това“, обяви генералният директор на СЗО Tedros Adhanom Ghebreyesus в съобщение до медиите.

Всеки ден се проверяват сигнали от специализирани екипи. Проследяват се както хора със специфични симптоми, така и смъртните случаи във високорискови зони. В източните провинции на Конго в момента има 2600 сигнала, които се проверяват от СЗО.

Здравните власти ще бъдат много внимателни в следващите 80 дни. Ще се грижат за оцелелите от Ебола, в рамките на 18-месечна програма за чести проверки на състоянието им.

Търсят се всички потенциални контактни лица на новите случаи, за да им се предложи ваксинация и да се следи здравето им. Ако не се появят нови случаи, Конго ще трябва да изчака 42 дни (2 инкубационни периода на вируса), за да обяви епидемията за приключила.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари