Тол таксите ще ударят цените на хляба и водата

0
Автобусните билети и стоките ще поскъпнат само малко, не искаме да убиваме бизнеса, уверява регионалното министерство
Автобусните билети и стоките ще поскъпнат само малко, не искаме да убиваме бизнеса, уверява регионалното министерство

Автобусните билети и стоките ще поскъпнат само малко, не искаме да убиваме бизнеса, уверява регионалното министерство.

Новите тол такси за тежкия трафик, които трябва да влязат в сила от 16 август, ще причинят поскъпване на масовите стоки, а също и на автобусните билети. Цените ще се вдигнат, но с много малко, защото държавата е избрала щадяща тарифа, по която камионите и автобусите ще бъдат таксувани за използването на магистрали и шосета. Това обявиха на специална пресконференция министърът на регионалното развитие Петя Аврамова и заместникът й Николай Нанков, пише вестник СЕГА.

Те представиха разчети и анализи за ефекта от въвеждането на тол системата  - върху разходите на автотранспортния бранш и върху цените на потребителските стоки, като се застраховаха, че са разчитали на експертизата на Световната банка, наета за консултант на българското правителство. Тол таксите варират според тежестта на превозното средство и според екологичния му сертификат. Камион под 12 тона например ще плаща по 0.156 лв. на километър, ако е стар (категория ЕВРО 1 или 2), а ако е нов и еко (Евро 6), таксата ще е наполовина -  0.078 лева. За автобусите най-високата такса е 0.098 лв, а най-ниската -  0.049 лева.

Изчисленията на Световната банка показват, че при храните най-сериозен от оскъпяването на транспорта ще е ефектът върху цените на хляба, брашното, минералната вода, млечните продукти. Заради тол таксите минералната вода и безалкохолните напитки ще поскъпнат с около 4%. Над 2% ще поскъпне брашното, почти толкова ще се повиши цената на хляба. Над 1% ще бъде увеличението и за мляко и млечни продукти.Новият начин на таксуване ще се отрази и на междуградските пътувания. Билетът от София до Варна и до Бургас вероятно ще се повиши с повече от 1 лев, става ясно от разчетите.

Министър Аврамова обясни, че ще има много спекулации за сериозно поскъпване на стоките и услугите, но те били неуместни. Тя изтъкна, че в Германия след въвеждането на тол таксите имало прогнози за 7-8% скок, а всъщност цените се вдигнали с по-малко от процент.

България ще е страната с най-ниски тол такси за автобусите и за най-масовите камиони - между 3.5 и 12 тона, изтъкна министър Аврамова. Тя обясни, че реформата в таксуването на тежките МПС-та е "тежка и трудна, но безкрайно необходима". По думите й идеята на изготвените варианти на тарифи е който пътува и замърсява повече, да плаща и по-голяма такса. Аврамова не пропусна да изтъкне и че цените за товарните автомобили до 12 тона са най-евтините в Европа (15 ст. за км.), за тези над 12 тона - са около средните (46 ст.), а за автобусите - "ниски" подчерта тя.  

Тол системата на първо време ще обхване 50% от републиканската мрежа - 10 800 км. Такси ще се събират и от второкласни и дори третокласни пътища, които били в добро състояние. 

Тарифата все още е само проект.  В понеделник вече е имало първо обсъждане на предлаганите такси с транспортния бранш. Как приемат тол тарифите превозвачите, не стана ясно. Аврамова каза само, че срещата им с шофьорите била "по-скоро емоционална" и ще има още срещи и информация.

Зам.-министър Нанков обясни, че според анализа на Световната банка тол таксите ще донесат над 1 млрд. лв. приходи през 2020 г. Парите ще бъдат ползвани за ремонт и строителство на пътища.  

Олег Асенов от АПИ увери, че въвеждането на тол системата върви по график и вече се правят "тренировки". 

"РЕВЕРАНС"

С тол системата няма да се превърнем в убийците на транспортния бранш, обяви зам.-министър Николай Нанков. И поясни: "На превозвачите много им се струпа – пакетът „Макрон“ и т.н. Затова проявяваме разбиране към тях, но това, което сме започнали като политика, ще успеем да го довършим. С тол таксата ще възстановим справедливостта в пътния сектор. Европейският, солидарният модел е точно този – който натоварва повече пътя, плаща повече“. „Реверансът, който правим с това предложение за цени, е към онези автомобили, които возят на къси разстояния – вътрешните превози, при автобусите и камионите от 3,5 до 12 тона цените ще са най-ниски в ЕС точно за да направим реверанс към българския бизнес“, каза Нанков, макар че в проектотарифата "реверанс" не се вижда. 

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари