Съдът отмени новите тарифи на такситата в Русе

1
Решението на Административен съд - Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС
Решението на Административен съд - Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС Снимка: Dunavmost

Решението на Административен съд - Русе подлежи на касационно обжалване пред ВАС

Административният съд в Русе със свое решение отмени приетите от Общинския съвет (ОбС) повишени такси за таксиметров превоз в града и го обяви решението за нищожно. Това става ясно от публикувания документ в сайта на съда от 2 юни, пише „Бряг“.

Според гласуваното от ОбС, актуалните цени към 1 януари 2023 г. за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег на територията на Община Русе бяха: Минимални цени: Дневна тарифа - 0,89 лв.; Нощна тарифа - 0,99 лв., а Максимални цени: Дневна тарифа 1,05 - 1,50 лв. и Нощна тарифа - 1,80 лв.

Делото в Административният съд е образувано по жалба на седем русенци както и по оспорване на областния управител на област Русе.

Решението на общинските съветници е върнато за ново обсъждане от общинския съвет поради констатирани от областния управител нарушения. При липсата на последващо произнасяне от страна на Общински съвет - Русе и изтичането на 14-дневния срок за това, областният управител е сезирал със своето оспорване АдмС - Русе.

Областният управител връща за ново обсъждане решението от 13.12.2022 г. на ОбС - Русе като незаконосъобразно.

Мотивите на областния управител се изразяват в това, че с решението са нарушени норми на Закона за автомобилните превози (ЗАвПр) и Наредба № 34 за таксиметров превоз на пътници. Според цитираните норми общинските съвети следва в срок до 31 октомври да определят минимални и максимални цени за таксиметров превоз на пътници за един километър пробег по съответната тарифа за следващата календарна година, валидни за територията на съответната община.

В случая решението на Общински съвет - Русе е прието на 13 декември 2022 г., поради което областният управител е счел, че не са спазени сроковете, установени със ЗАвПр и Наредба № 34. Посочил е, че последствията от неспазването на определения срок - 31 октомври, са уредени в изречение второ на същите норми от ЗАвПр и Наредба № 34 по следния начин: когато не бъдат утвърдени от Общинския съвет в предвидения законов срок минимални и максимални цени за следващата календарна година, се прилагат цените, които са били определени към 31 декември на предходната година.

Съставът на Административния съд в Русе обявява нищожността на решението на Общинския съвет в Русе за таксиметровите тарифи.

Решението подлежи на касационно обжалване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването му на страните.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Остават 2000 символа

Поради зачестилите напоследък злоупотреби в сайта, от сега нататък за да оставите анонимен коментар изискваме да се идентифицирате с Facebook или Google акаунт.

Натискайки на един от бутоните по-долу коментарът ви ще бъде публикуван анонимно под псевдонима който сте попълнили по-горе в полето "Твоето име". Никаква лична информация за вас няма да бъде съхранявана при нас или показвана на други потребители.

* Моля, използвайте кирилица! Не се толерират мнения с обидно или нецензурно съдържание, на верска или етническа основа, както и коментари написани само с главни букви!

Списък с коментари

  • -1
    2
    Такси
    Обръщам се към таксиметровия бранш до кога ще ги търсите тези лешпери да ви казват на колко да возите, този дейност е частна не държавна когато ви купят кола и ви налеят навтата и ви платят всичко тогава може да кажат на колко ще се вози клиента.Защо не кажат на тировете на автобусите а само на такситата те дори нямат и години за ползване на техните услуги.Значи какво излиза господа дето решаване цените на такситата вадиш си фирма купуваш си кола за 10000лв боядисваш я за 2500 плащаш патент 550лв всички застраховки който за такси са завишени и накрая където дейноста е частна решават хара който един ден не е карал такси и той казва не неможе ще караш за без пари.Господа колко пари взема областния управител на Русе да ви кажа незнам не ме интересува но ме яде това унижение в което да ме срам да кажа че работя като таксиметров шофьор. Затова призовавам таксиметровия бранш до стачкуват докато не станат на тяхното.SYUVE
  • -1
    1
    Да им
    Йвбъ и сучтите лемайнки. Разбрахте, нали?
Зареди още коментари

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари