Тираджия: Давал съм на митничари по 2 евро за чорба или кафе

0
Те, разбира се, искат от всички. В противен случай се чака много време, заяви пред спецсъда в София Мустафа Кара
Те, разбира се, искат от всички. В противен случай се чака много време, заяви пред спецсъда в София Мустафа Кара Снимка: БГНЕС / архив

Давал съм за “чорба парасъ” и за кафе по 1-2 евро на митничари на Лесово през 2015-2016 г.

Това заяви пред спецсъда в София турският тираджия Мустафа Кара. Той бе първият свидетел от чужбина, разпитан по дело за подкупи срещу група митничари у нас, известно като “Лесово 2”. Подсъдими са 8 души, сред тях 3 жени, пише 24 часа.

След дълго и безуспешно чакане на отговор на наша поръчка до Турция за разпити на 9 души специализираният съд в София сам успял да намери Кара в Истанбул и да го призове.

Кара обясни, че давал по някое евро, за да не го бавят с часове на границата. Обикновено това ставало в кабината на камиона. Когато нямал дребни, той слагал банкнота в паспорта си, а митничарят му връщал разликата до 2 евро. “Те, разбира се, искат от всички. В противен случай се чака много време. Другата алтернатива е да изядеш някоя псувня”, обясни Кара. Тираджията превозва стоки от Истанбул за Румъния поне по 2 пъти в месеца. Твърди, че българските митничари не са толкова настойчиви като румънските. Случвало се да ги черпи с бисквити и шоколади, друг път да уедрява събраните от митничарите монети с банкноти.

Румънците, ако могат, и оръжие ще извадят, но ще си вземат парите”, твърди Кара. В съда той не разпозна нито един от подсъдимите.

Мина много време, не мога да се сетя. В полицията тогава (март 2017 г., б.а.) ни бяха показани фотоси и казах, че някои съм ги виждал”, поясни той. Митничарите бяха арестувани на 2 ноември при акция на ГДБОП и ДАНС. Повечето от 30-те задържани бяха пуснати без обвинения. Делото влезе в спецсъда през 2018 г. Ще приключи след разпит на всички турски шофьори.

Изпращайте снимки и информация на [email protected] по всяко време на денонощието!

Календар - новини и събития

Виц на деня

За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?!

Харесай Дунавмост във Фейсбук

Нови коментари